НОВИНИ

Стоматолози призовават: Не отлагайте профилактичните прегледи на децата

bnt avatar logo
от БНТ
07:28, 16.10.2020
Чете се за: 00:41 мин.
Здраве

От страх да не се заразят хората по-рядко посещават зъболекарските кабинети. Заради пандемията трудно се осъществява и националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата до 18-годишна възраст. Това коментираха в Русе стоматолози по време на форум за популяризиране на кампанията.

Рискът за заразяване на стоматолозите с COVID е сериозен, затова се спазват строги противоепидемични мерки. Засега заразените са единици.

По време на пандемията пациентите на стоматолозите значително са намалели. Като видят обстановката те трябва да разберат, че не трябва да отлагат проблемите си, защото те се задълбочават. А заболяванията в устната кухина атакуват всички останали органи и системи в организма", напомни д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз.

Затова стоматолозите с подкрепата на министерствата на здравеопазването и образованието продължават националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата до 18 години.

По думите на д-р Шарков, който е национален координатор на програмата, преди 9 години едва 30% от 18-годишните пациенти са имали здрави венци. "Тогава 5-6-годишните имаха по 3 и половина зъба, временни, засегнати с кариеси, 12-годишните - три постоянни засегнати зъба, 18-годишните - шест", припомни той.

Тази година пандемията е отложила проучването за денталното здраве на децата. Тя се отразява и на изпълнението на програмата.

Вижте повече във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пострадалият от хвърлен камък машинист: Това си е опит за атентат, за убийство
Пострадалият от хвърлен камък машинист: Това си е опит за атентат, за убийство
Военновъздушните сили отбелязват своя боен празник
Военновъздушните сили отбелязват своя боен празник