НОВИНИ

Не достигат леглата в болниците в Румъния

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:43, 16.10.2020
Чете се за: 01:04 мин.
По света

Румънските болници нямат капацитет да приемат пациенти с COVID-19, съобщават местните власти.

Вчера в интензивно отделение са постъпили рекордните 721 души, което е със сто повече спрямо предходния ден. 73-ма са починали за 24 часа. Най-много инфекции - 777, са регистрирани в Букурещ. Взето е решение всички болници в румънската столица да приемат пациенти с остра или средна форма на COVID-19. Хората без симптоми ще бъдат под наблюдение у дома, като за тях ще се грижат личните им лекари.

Адриан Маринеску, епидемиолог: След като всички болници са подготвени да лекуват заразени с вируса, би трябвало да е по-лесно за всички, натоварването ще се разпредели равномерно. Не можем да продължаваме, разчитайки само на определените за COVID-19 болници.

Ръст на инфекциите в Полша - за денонощие новите случаи са повече от осем хиляди. Министър-председателят Матеуш Моравецки призова гражданите да стоят вкъщи и да работят дистанционно. Варшава и други големи градове, обявени за "червени" зони въвеждат нови ограничения.

Средните училища и университетите в тези зони преминават на онлайн обучение, присъствената форма се запазва само за началните класове. Ресторантите ще затварят по-рано - в 21.00 часа местно време. Забраняват се сватбените церемонии. Намалява се допустимият брой хора в магазините, обществения транспорт и църквите.

Дариус Новак, говорител на кмета на Краков: Ситуацията е много сериозна. Дневният брой случаи е ужасяващ. Имаме 500 случая за ден, което е много. Леглата в болниците, определени за пациенти с коронавируса, са запълнени. Правим всичко по силите си да осигурим още легла, работим и за създаването на нови болници.

Негативен рекорд и във Франция - повече от 30 хиляди инфекции са регистрирани за 24 часа. Пациентите в интензивно отделение са 1750, което е със 77 повече спрямо предишния ден. 88 души са починали за 24 часа. От утре в Париж и още осем големи града влиза в сила полицейски час. Мярката цели ограничаване на разпространението на коронавируса. Нарушителите ще бъдат глобявани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българи замесени в международна престъпна група за пране на пари от киберпрестъпления
Българи замесени в международна престъпна група за пране на пари от киберпрестъпления
Туитър се срина
Туитър се срина