Не достигат леглата в болниците в Румъния

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:43, 16.10.2020
Чете се за: 01:04 мин.
По света

Румънските болници нямат капацитет да приемат пациенти с COVID-19, съобщават местните власти.

Вчера в интензивно отделение са постъпили рекордните 721 души, което е със сто повече спрямо предходния ден. 73-ма са починали за 24 часа. Най-много инфекции - 777, са регистрирани в Букурещ. Взето е решение всички болници в румънската столица да приемат пациенти с остра или средна форма на COVID-19. Хората без симптоми ще бъдат под наблюдение у дома, като за тях ще се грижат личните им лекари.

Адриан Маринеску, епидемиолог: След като всички болници са подготвени да лекуват заразени с вируса, би трябвало да е по-лесно за всички, натоварването ще се разпредели равномерно. Не можем да продължаваме, разчитайки само на определените за COVID-19 болници.

Ръст на инфекциите в Полша - за денонощие новите случаи са повече от осем хиляди. Министър-председателят Матеуш Моравецки призова гражданите да стоят вкъщи и да работят дистанционно. Варшава и други големи градове, обявени за "червени" зони въвеждат нови ограничения.

Средните училища и университетите в тези зони преминават на онлайн обучение, присъствената форма се запазва само за началните класове. Ресторантите ще затварят по-рано - в 21.00 часа местно време. Забраняват се сватбените церемонии. Намалява се допустимият брой хора в магазините, обществения транспорт и църквите.

Дариус Новак, говорител на кмета на Краков: Ситуацията е много сериозна. Дневният брой случаи е ужасяващ. Имаме 500 случая за ден, което е много. Леглата в болниците, определени за пациенти с коронавируса, са запълнени. Правим всичко по силите си да осигурим още легла, работим и за създаването на нови болници.

Негативен рекорд и във Франция - повече от 30 хиляди инфекции са регистрирани за 24 часа. Пациентите в интензивно отделение са 1750, което е със 77 повече спрямо предишния ден. 88 души са починали за 24 часа. От утре в Париж и още осем големи града влиза в сила полицейски час. Мярката цели ограничаване на разпространението на коронавируса. Нарушителите ще бъдат глобявани.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Българи замесени в международна престъпна група за пране на пари от киберпрестъпления
Българи замесени в международна престъпна група за пране на пари от киберпрестъпления
Туитър се срина
Туитър се срина