НОВИНИ

Борисов и фон дер Лайен обсъдиха зелената сделка на среща в Брюксел

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:42, 15.10.2020
Чете се за: 01:02 мин.
По света
Снимка: Фейсбук/Бойко Борисов

Лидерите на страните от ЕС се събраха на среща на върха в Брюксел. Българският премиер Бойко Борисов също е в белгийската столица.

Преди срещата на върха той участва и в срещата на премиерите от Европейската народна партия, на която разговаря и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Малко след това стана ясно, че фон дер Лайен се подлага на карантина, защото човек от екипа ѝ е дал положителна проба за COVID-19.

Борисов в Брюксел: Искаме с ЕК да се намери план за държавите с енергетика на въглища

Още преди да стане ясно, че трябва да самоизолира, фон дер Лайен разговаря с премиера Борисов, като двамата обсъдиха зелената сделка.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Нашите разчети бяха до 40% таван на въглеродните емисии. Това беше пределът на нашите сили да се справим сами. Моите политически опоненти в България се надпреварват да говорят как искат да запазят миньорите, мините и тецовете, но доколкото разбрах в ЕП социалдемократите, десните извън ГЕРБ, либералите от ДПС, от БСП са гласували за 60% съкращаване на емисиите.

Лидерите от ЕС ще разрешат удължаване на преговорите с Великобритания за търговско споразумение

Относно другата основна тема от срещата - Брекзит, евролидерите се разбраха да продължат усилията за споразумение от 1 януари догодина. Ако това обаче не стане, всички трябва да се готвят за сценарий без сделка.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Още веднъж ще обсъдим общата ни позиция за Брекзит. Ние искаме споразумение с Великобритания, но разбира се, не на всяка цена. Споразумението трябва да е справедливо. И двете страни трябва да печелят от него. Продължаваме да преговаряме и подкрепяме усилията на главния преговарящ Мишел Барние и на цялата Европейска комисия.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Последиците от Брекзит не може да доведат до екологичен или социален дъмпинг по нашите граници. По този въпрос също трябва да намерим съгласие.

Утре срещата на върха продължава с обсъждане на последиците от пандемията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отличиха най-достойните българи на годината
Отличиха най-достойните българи на годината
Слаб интерес към преброяването в Пловдивско
Слаб интерес към преброяването в Пловдивско