НОВИНИ

В болниците в Гоце Делчев и Петрич няма свободни легла за пациенти с COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
20:04, 15.10.2020
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

В болниците в Гоце Делчев и в Петрич вече няма свободни легла за прием на пациенти с COVID-19.

53-ма са новозаразените с коронавирус за последните 24 часа в област Благоевград. Засега в болниците в града все още има свободни легла, въпреки че броят на настанените се е повишил с 25%. Директорът на болницата в Гоце Делчев днес поиска да бъдат разкрити още 12 легла, защото всички 40, с които разполага лечебното заведение в момента са заети.

С положителни PCR тестове от днес са и 17 артисти от ансамбъл „Пирин", очакват се резултатите и на други техни колеги.

Болницата в Гоце Делчев поиска още 12 легла за болни от COVID-19

152-ма заразени с коронавирус се лекуват в болниците в областта, като 1/3 от тях са настанени в лечебни заведения в Благоевград. Сред тях няма тежки случаи.

Д-р Веселка Мончева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести" при РЗИ-Благоевград: Мисля, че не е толкова стряскаща цифрата. Не е стряскаща от тази гледна точка, всеки човек може да пътува, ако спазва противоепидемичните мерки.

До момента Община Благоевград е изразходвала около 340 000 лв. собствени средства във връзка с противоепидемичните мерки. Според кмета инж. Румен Томов единствената помощ, която общината е получила от държавните органи от март до сега, е 10 литра спирт.

Инж. Румен Томов, кмет на Благоевград: На нас ние е изключително трудно финансово да поемаме.

25% ръст на пациентите с COVID-19 в болниците в Благоевград

Динамична, но не критична е обстановката и в училищата в региона. 453-ма ученици в областта са под домашна карантина и се обучават дистанционно. 18 пък са карантинираните учители.

Методи Попов, Регионално управление по образованието-Благоевград: Ще апелираме отново към това родители, учители, и педагогически специалисти и всички, които имат отношение към системата и към учениците, да направят възможното, за да бъдат ограничени контактите на учениците с останалите хора.

Не само на закрито, но и по улици и паркове в Благоевград вече се забелязват хора с маски, притеснени от нарастващия брой на заразените.

Областният кризисен щаб реши да се затегне контролът във всички общини. Започват проверки за спазване на мерките, а в районите с голям брой заразени се ограничават всички масови мероприятия.

Автор: Йорданка Бакалска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Огромен клон падна върху три автомобила в центъра на Варна
Огромен клон падна върху три автомобила в центъра на Варна
Правният съветник на президента: Решението за създаване на временна комисия противоречи на Конституцията
Правният съветник на президента: Решението за създаване на временна комисия противоречи на Конституцията