НОВИНИ

Дариткова: Днес в парламента слушахме речи и изказвания, които насаждат агресия и омраза

bnt avatar logo
от БНТ
19:22, 15.10.2020
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Днешният дебат в парламента няма да има никакъв принос към българския парламентаризъм. Това заяви в студиото на "Още от деня" по БНТ Даниела Дариткова, председател на парламентарната група на ГЕРБ.

За съжаление днес в парламента слушахме речи и изказвания, които насаждат агресия и омраза. Не бива да се допуска подобен тон в българския парламент, подчерта Дариткова.

Тя заяви, че при основателни искания премиерът се е явявал в Народното събрание да отговаря на питания на народни представители в рамките на вменените му от Конституцията правомощия.

"Тогава, когато тези искания са били некоректно зададени, се е давала възможност на съответните ресорни министри да им отговорят. Всяко едно питане, което е било отклонено поради несъответствия с конституционните правомощия на премиера, се е разглеждало на председателски съвет и колегите никога не са възразявали", каза Дариткова.

Дебат в НС за оставката на Цвета Караянчева

Тя припомни, че по нареждане на Корнелия Нинова народните представители от БСП три месеца не са присъствали в парламента.

"Те неглижираха правилника за дейността на Народното събрание, не участваха в заседанията на председателския съвет и по този начин показаха, че не могат да бъдат конструктивна опозиция. Ние искаме да имаме реален коректив, но коректив, който отсъства и се крие, не може да бъде достойната опозиция", допълни Дариткова.

Тя призна, че кризата носи негатив на управлението.

"Не сме безгрешни, търсим коректив за грешките си. Обикновено сме показали, че винаги може да носим отговорност. Отговорното поведение в момента пред бушуващата здравна криза и заплашващата социално-икономическа изисква ние да понесем политическата отговорност. И дори да имаме политическа щета от случващото се, да бъдем отговорни към избирателите, които са ни дали доверието си, да упражняваме властта до края на живота на този парламент. И да дадем възможност следващата година България да има стабилен бюджет, финансова рамка, която да позволи всички системи да работят нормално в интерес на българските граждани, за да не поставим под риск справянето с всички предизвикателства."

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правният съветник на президента: Решението за създаване на временна комисия противоречи на Конституцията
Правният съветник на президента: Решението за създаване на временна комисия противоречи на Конституцията
Разкриха две нелегални ферми за прасета
Разкриха две нелегални ферми за прасета