НОВИНИ

Депутатите отхвърлиха искането за оставка на Цвета Караянчева

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
13:25, 15.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:36 мин.
У нас

След повече от 4 часа дебат, със 126 гласа беше отхвърлено искането на БСП и ДПС председателят на парламента Цвета Караянчева да освободи поста.

Тя остава на мястото си с подкрепата на управляващата коалиция, Воля и част от независимите. Мотивите на опозицията - Караянчева не спазвала Конституцията, уронила престижа на Народното събрание, превърнала го в придатък на Бойко Борисов

Отхвърлянето на оставката премина без дебат по същество, с размяна на остри реплики, принизени до лични нападки и предимно обвинения в уронване престижа на Народното събрание от председателя Цвета Караянчева.

От БСП и ДПС акцентираха върху нейни изказвания и поведението ѝ.

Корнелия Нинова, "БСП за България": Г-жа Караянчева слага петно върху авторитета на НС. Абсолютно недопустимо е изказването: "Когато не харесваш магистралите или не харесваш строителството на Борисов", цитирам: "Ходи пеша, бе". Това е обида към българския народ.

Мустафа Карадайъ, ДПС: Да забравиш или пренебрегнеш, че си председател на парламента в парламентарна република и да се изявяваш като квартален партиен функционер, означава да извършиш политическо престъпление срещу републиката и това историята няма да прости.

Упрекнаха я още, че не е подала оставка, когато изтече запис с предполагаемо определение за нея, изречено от Бойко Борисов. Това предизвика Обединени патриоти да реагират.

Славчо Атанасов, ПГ на Обединени патриоти: Превръщате председателя на НС в мъченица в момента. ДПС имаха пълен монопол в Кърджали, крепостта им, пълни мандати на ДПС. Така ли е, колеги от ДПС? Така е. Появи се тя и от 2009-та какво стана, взе че стана депутат от Кърджали.


Последва размяна на реплики кой колко е кърджалиец.

Хамид Хамид, ПГ на ДПС: Уважаема г-жо кърджалийска мъченице!

Кръстина Таскова, ПГ на "Воля": Искам да ви кажа, че в момента това, което се случва тук в тази зала в продължение на два часа унижава България, защото пренесохте някаква абсолютна простащина.

От ГЕРБ определиха дебата като политическа пушилка с наближаването на предстоящите избори. Видяха в действията на БСП и ДПС опит да се доберат до власт, а не наистина да отстранят председателя на парламента.

Красимир Ципов, депутат от ПГ на ГЕРБ: Имам една лоша новина за вас - Цвета Караянчева ще бъде председател на 44-тото НС до края на месец март следващата година! Защото оценяваме качествата ви, г-жо Караянчева, които притежавате, и умението ви да ръководите този парламент.

Председателят на парламента призна, че тежко е приела злорадството заради предполагаемо изказване на Бойко Борисов по неин адрес, което той отричал.

Цвета Караянчева: Признавам, че имаше моменти, когато на самата мен ми се искаше да изчезна. Направо да скоча от някоя канара в Родопите. Не съм безгрешна и никога не съм твърдяла това. Благодаря на тези от вас, които казаха хубави думи за мен. Искам да благодаря и на коалицията БСП, ДПС, че ми дават възможност да се защитя от парламентарната трибуна и така да отговоря на синхронизираната им атака.

Защитата си Караянчева завърши с думите , че нейната чест не е фунция на оценката на БСП и ДПС.

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Челси има нова трансферна цел
Челси има нова трансферна цел
Отличиха "С БНТ на училище" с награда "Достойните българи"
Отличиха "С БНТ на училище" с награда "Достойните българи"