НОВИНИ

Пак вандализъм: Машинист пострада от хвърлени камъни по влак в движение

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
10:58, 15.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Машинист пострада, след като дете хвърли камък по локомотив близо до гара Пловдив. Това е втори инцидент с локомотив за по-малко от месец.

Влакът София Стара Загора се движи по разписание. Малко преди гара Пловдив машинистът и помощникът му забелязват група деца, които им махат.

Йордан Аждеров, машинист: Ние нали ги поздравихме с локомотивната свирка. И последния момент едно от групата деца хвърли камък, който счупи предното стъкло от моята страна на локомотивния машинист. Първо побеля стъклото. И аз като видях, че побеля си затворих очите и след това усетих удар и как по мен се посипаха стъклата.

В момента на удара влакът се движел с около 100 километра в час. Йордан и помощникът му успяват да придвижат композицията до гара Пловдив.

Йордан Аждеров, машинист: Този камък можеше да удари и мен и него. Има определена защита на локомотива, който ние ако не реагираме да спре, но ако ни удари и двамата това е време. Влакът се движи с голяма скорост и спирачният му път е много голям.

Машинистът има порезни рани по лицето и няма да е на работа 14 дни.

От държавната железница обясняват, че при средна скорост на влаковете от 65 километра в час хвърлен камък може да причини сериозни щети.

От началото на годината са регистрирани 65 случая на вандализъм срещу влакове.

Машинист и помощникът му пострадаха, след като вандали счупиха стъклото на локомотива на бързия влак София-Бургас

Кирил Костадинов БДЖ, "Пътнически превози": От последните 4 случая два са насочени към локомотивните машинисти. Това за нас е притеснително.

Възможностите на държавната железница да предотврати такива инциденти са ограничени.

Кирил Костадинов БДЖ, "Пътничски превози": Без помощта на местните власти и без помощта на МВР и съответно на обществото, и на родителите на малките деца. Има такива случаи, които хвърлят камъни. Не бихме се справили.

Санкциониран за вандализъм срещу влак няма.

Най-често камъни и други предмети се хвърлят по влаковете около Казанлък, между гарите Тодор Каблешков и Пловдив, и в района на столичния квартал "Факултета".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Драгомир Драганов ще ръковид дербито межди ЦСКА-София и Берое
Драгомир Драганов ще ръковид дербито межди ЦСКА-София и Берое
ЦСКА поздрави Стоичо Стоилов за рождения му ден
ЦСКА поздрави Стоичо Стоилов за рождения му ден