НОВИНИ

Предстои ремонт на 120-годишна сграда, паметник на културата в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
09:32, 15.10.2020
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

От Община Русе подготвят процедура за ремонт на русенския Клуб на дейците на културата. Стените и таваните на емблематичната сграда са изрисувани от италианския художник Карло Франческони и са на 120 години. Сега те се рушат.

Констатирани са редица дефекти по таваните и стените, но конструктивна неустойчивост не е установена, каза Катя Павлова, началник отдел "Техническа инфраструктура". Поради състоянието на сградата в момента има предложение в бюджета на общината да се предвидят средства за проектиране, реставрация и консервация.

Катя Павлова: "Обявена е обществена поръчка. Има постъпили 4 оферти, които предстоят да бъдат оценени и да бъде избран изпълнител. След сключването на договора предстои да бъде изготвен инвестиционен проект, в който очакваме да получим съответните технологии и материали за изпълнение на ремонта на тази недвижима културна ценност."

Що се отнася до специалистите, които ще бъдат ангажирани с възстановяването на ценната сграда, Павлова обясни, че от общината ще се доверят на Министерството на културата, което поддържа регистър с реставратори.

Сградата е недвижима културна ценност и е собственост на Община Русе и на друго юридическо лице, обясни тя и изрази увереност, че още през 2021 г. ще се пристъпи към практическия ремонт на сградата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Семейство Тръмп с отрицателни тестове
Семейство Тръмп с отрицателни тестове
Дебат в НС за оставката на Цвета Караянчева
Дебат в НС за оставката на Цвета Караянчева