Предстои ремонт на 120-годишна сграда, паметник на културата в Русе

от БНТ
09:32, 15.10.2020
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

От Община Русе подготвят процедура за ремонт на русенския Клуб на дейците на културата. Стените и таваните на емблематичната сграда са изрисувани от италианския художник Карло Франческони и са на 120 години. Сега те се рушат.

Констатирани са редица дефекти по таваните и стените, но конструктивна неустойчивост не е установена, каза Катя Павлова, началник отдел "Техническа инфраструктура". Поради състоянието на сградата в момента има предложение в бюджета на общината да се предвидят средства за проектиране, реставрация и консервация.

Катя Павлова: "Обявена е обществена поръчка. Има постъпили 4 оферти, които предстоят да бъдат оценени и да бъде избран изпълнител. След сключването на договора предстои да бъде изготвен инвестиционен проект, в който очакваме да получим съответните технологии и материали за изпълнение на ремонта на тази недвижима културна ценност."

Що се отнася до специалистите, които ще бъдат ангажирани с възстановяването на ценната сграда, Павлова обясни, че от общината ще се доверят на Министерството на културата, което поддържа регистър с реставратори.

Сградата е недвижима културна ценност и е собственост на Община Русе и на друго юридическо лице, обясни тя и изрази увереност, че още през 2021 г. ще се пристъпи към практическия ремонт на сградата.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Семейство Тръмп с отрицателни тестове
Семейство Тръмп с отрицателни тестове
Дебат в НС за оставката на Цвета Караянчева
Дебат в НС за оставката на Цвета Караянчева