НОВИНИ

Дебат в НС за оставката на Цвета Караянчева

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
09:19, 15.10.2020
Чете се за: 01:41 мин.
У нас

Народното събрание обсъжда искането на БСП и ДПС за предсрочно освобождаване на председателя на парламента Цвета Караянчева, след като двете партии успяха да съберат общо 96 подписа за отстраняването й. БСП и ДПС поискаха оставката с мотиви, че тя не изпълнява задълженията си като председател, не познава Конституцията, уронва престижа на Народното събрание.

За да се стигне до отстраняването на Караянчева, ще са необходими гласовете на 50 плюс 1% от присъстващите депутати. ГЕРБ и Обединените патриоти имат 116 депутати, БСП и ДПС - 97. Независимите депутати в парламента са 15, а от "Воля" засега запазват мълчание.

Един от основните аргументите на БСП са, че председателят на Народното събрание не може да доведе министър-председателя цяла година на изслушване в парламента по искане на опозицията.

Корнелия Нинова, "БСП за България": Смятаме, че с думи, с поведение, със самооценка г-жа Караянчева слага петно върху авторитета на НС. Абсолютно недопустимо е изказването "Когато не харесваш магистралите или не харесваш строителството на Борисов", цитирам "Ходи пеша, бе". Това е обида към българския народ независимо от абсолютно неприемливото обяснение, че било направено на партийно събрание на ГЕРБ в Лом. И видяхте реакцията на българския народ, това е обида към всички български граждани.

От ДПС започнаха дебата с това, че председателят на парламента не внася в зала разглеждане по искане за несъответствие за един от зам.-председателите от ЦИК. Днес казват, че арогантността на ГЕРБ е такава, че те ще преминат и това гласуване и ще продължат нататък.

Мустафа Карадайъ, ДПС: Да забравиш или пренебрегнеш, че си председател на парламента в парламентарна република и да се изявяваш като квартален партиен функционер, означава да извършиш политическо престъпление срещу републиката и това историята няма да прости. От ДПС ще гласуваме убедено за освобождаването на госпожа Караянчева като председател на НС.

От управляващата коалиция от "Обединени патриоти" казаха, че в края на всеки парламент се иска оставката, на който и да е председател на Народното събрание и че общо взето мотивите на всички, на които се иска такава оставка, са едни и същи през годините. Те защитиха Цвета Караянчева.

Славчо Атанасов, "Обединени патриоти": Госпожа Караянчева, което е най-важно за мен, не е корумпиран политик за разлика от много тук в тази зала. Всички тези нелепости, че била груба, че се отнасяла грубо с народните представители са пълна, абсолютна измислица. ДПС имаха пълен монопол в Кърджали, крепостта им, пълни мандати на ДПС. Така ли е, колеги от ДПС? Така е. Появи се тя и от 2009-а какво стана? Взе, че стана депутат от Кърджали.

От ГЕРБ защитиха Цвета Караячева. Казаха, че твърдо стоят зад нея.

Красимир Ципов, депутат от ПГ на ГЕРБ: Г-жо Караянчева, Вие не сте изгубили доверието на мнозинството, което Ви е избрало. Днес ние съвсем убедено ще гласуваме срещу този проект за решение за предсрочното ви освобождаване. По този начин ние ще дадем своята подкрепа към Вас, защото оценяваме качествата ви, г-жо Караянчева, които притежавате, и умението ви да ръководите този парламент. Цвета Караянчева ще бъде председател на 44-тото НС до края на месец март следващата година!

Дебатът се сведе повече до личностните качества на председателя на парламента, отколкото до неговия професионализъм.

Снимки: Деси Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предстои ремонт на 120-годишна сграда, паметник на културата в Русе
Предстои ремонт на 120-годишна сграда, паметник на културата в Русе
Свет Радославов гостува на Йоана Драгнева и Venzy
Свет Радославов гостува на Йоана Драгнева и Venzy