НОВИНИ

Двете най-големи училища в Търговище минават на дистанционно обучение

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
07:52, 15.10.2020
Чете се за: 01:01 мин.
Още

Двете най-големи училища в Търговище минават на дистанционно обучение за два дни заради разпространението на коронавируса. Със заповед на кмета се преустановяват и посещенията в пенсионерските клубове на територията на общината до края на ноември.

Мярката се налага след като стана ясно, че в едно от училищата има 8 учители и 8 ученици с положителни PCR теста. И в двете учебни заведения има много деца с грипоподобни инфекции. Затова решението е учебните занятия да продължат онлайн до понеделник. Останалите училища в града продължават занятията си в нормален режим.

МОН не предвижда да затваря училища, въпреки случаите на заразени с коронавирус

Местният кризисен щаб обяви, че здравната система е натоварена - леглата за COVID пациенти са заети. В района има 236 активно болни. През последното денонощие са установени 24 нови случая на заразата. За тази ситуация са виновни гражданите, които в голямата си част се отнасят безотговорно към противоепидемичните мерки, смята кметът.

Затворени от днес са и клубовете на пенсионера, за да се направи дезинфекция. След оценка на състоянието в началото на следващата седмица, те отново ще бъдат отворени. Що се отнася до останалите обществени заведения - институции, театри, кина - там ще бъде наложен стриктен контрол над изпълнението на противоепидемичните мерки, заяви Димитров.

Кметът д-р Дарин Димитров апелира гражданите да ограничат контактите си за период от поне 10 дни, да не се посещават увеселителни заведения и мероприятия на закрито.

Д-р Дарин Димитров - кмет на община Търговище: В едното училище има около 190 деца, които са с грипоподобни симптоми. Има 8 учители, които са позитивни. Има 4 паралелки, които са на дистанционно обучение. Има напрежение сред колектива и сред родителите на учениците. Много е важно през тези два дни да бъдат изцяло дезинфекцирани училищата. В болниците са заети местата, където се лекува COVID-19. Ще се откриват нови легла тези дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест пред Софийски университет: Студенти искат оставката на главния прокурор
Протест пред Софийски университет: Студенти искат оставката на главния прокурор
Кой е виновен за калта пред блок в столичния квартал "Илинден"?
Кой е виновен за калта пред блок в столичния квартал "Илинден"?