НОВИНИ

Нови мерки в Германия и Словения, вечерен час в Париж и още 8 френски града

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:39, 15.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:22 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

В Париж и още осем френски града се въвежда вечерен час и извънредно здравно положение. Новите мерки бяха обявени в телевизионно интервю от президента Еманюел Макрон. Германските провинции също затягат контрола в опит да ограничат разпространението на COVID-19.

От 21 часа до 6 сутринта в Париж и региона, Марсилия, Лион, Тулуза и още пет големи града от тази събота ще действа вечерен час. Изключение ще се прави за работещите през нощта или при нужда от спешна медицинска помощ. Нарушителите ще бъдат глобявани със 135 евро, а при рецидив глобата скача до 1500 евро.

Франция обяви извънредно положение. Вечерен час за Парижкия регион и 8 големи града

Вечерният час ще бъде в сила четири седмици, като след това вероятно ще бъде поискано удължаване до 1 декември. Ограничения за градския транспорт няма да има, обществените услуги продължават работа, отворени остават и училищата. Френският президент препоръча да се избягват събирания на повече от шестима души, както и да се носи маска дори и вкъщи.

Еманюел Макрон, президент на Франция: "Не сме загубили контрол. Намираме се в ситуация, която е притеснителна. Това означава, че нито можем да стоим безучастно, нито да изпадаме в паника".

Германските провинции също затягат мерките, след като в страната бяха регистрирани рекордните над 6600 нови случаи на COVID-19 за денонощие. При нарастване на случаите, ще се препоръчва носенето на маска на обществени места - не само в обществения транспорт и магазините, където те са задължителни. Частните събирания ще бъдат ограничавани до десет души.

Германия затяга мерките. Рекорден брой нови случаи на COVID-19 за денонощие

Канцлерът Ангела Меркел обаче е на мнение, че са необходими още по-строги мерки, защото германската икономика няма да може да издържи ново затваряне.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: "Призоваваме най-вече младите хора да се откажат от партитата, за да имат добър живот утре. През пролетта видяхме ефекта върху икономиката ни, но колкото и да сме силни, нямаме неограничени ресурси".

Късно снощи словенският министър-председател Янез Янша съобщи нови мерки срещу разпространението на коронавируса:

Янез Янша, министър-председател на Словения: "От понеделник началните училища преминават на дистанционно обучение. Същото се отнася и за гимназиите. През следващите 14 дни ще направим опит за стабилизиране на положението".

Временно се забраняват всички събирания, спират се някои спортни дейности, не може да се пътува между отделните региони в Словения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карайте внимателно на магистрала "Тракия" при 17-ия км, в посока София
Карайте внимателно на магистрала "Тракия" при 17-ия км, в посока София
Лидерите на ЕС обсъждат въпроси, свързани с Брекзит, зелената сделка и COVID-19
Лидерите на ЕС обсъждат въпроси, свързани с Брекзит, зелената сделка и COVID-19