НОВИНИ

Военният ни флот получи два нови кораба – минните ловци "Места" и "Струма"

bnt avatar logo
от БНТ
19:31, 14.10.2020
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

След като от 2009 година не беше вдиган флагът на нов боен кораб, който влиза в състава на Военноморските сили, днес военният флот получи два нови кораба – минните ловци "Места" и "Струма". Те бяха купени за 2 млн. евро от Нидерландия, още по 2 милиона ще струва тяхното дооборудване, така че в средата на следващата година да са готови за плаване.

Започваме да преодоляваме проблемите, натрупвани с десетилетия – така военният министър Красимир Каракачанов определи днешната церемония във Варна. Министър Каракачанов поиска да има приемственост в отбранителната политика, защото предишни решения са довели до унищожаването на самолети и танкове, демотивиране на част от личния състав и загубено време, което едва сега започваме да наваксваме.

Каракачанов съобщи, че до две седмици страната ни ще получи отговор на запитването до компанията-производител на новите осем самолета Ф-16 – за наличностите, условията, сроковете и цените, като заяви, че самолетите ще бъдат с разсрочено плащане. Според военния министър е разумно всички условия да бъдат договорени преди 2024 г., вместо да се чака срокът на сделката и тогава да се уточняват параметрите ѝ.

Адмирал Ефтимов: Размразени са преговорите за нови корвети за Военноморския флот

Красимир Каракачанов потвърди, че е готов за подписване и договорът за строителството на два нови многофункционални военни кораба, които ще се строят във Варна. Въпреки натиска от определени политически сили, промяна в цената или в други параметри по сделката няма, заяви военният министър.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната: "Има проведен конкурс, има спечелил, има съдебни обжалвания – спечелени. Дълго време не съм говорил по темата - умишлено, като са ме питали кога ще подпишете договора. Имаше обжалвания, и то изсмукани от пръстите. Обжалване на Министерството на отбраната, обжалване на решението на Министерския съвет… На мен ми е ясно защо се прави, ясно ми е и кого искат да вкарат в тази сделка, но няма как да стане".

Репортер: Светлана Ганчева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предложение: По-опростени обвинителни актове за по-бързо правосъдие
Предложение: По-опростени обвинителни актове за по-бързо правосъдие
Световноизвестният български цигулар Васко Василев празнува 50 години
Световноизвестният български цигулар Васко Василев празнува 50 години