НОВИНИ

БЕХ ще проучи американски компании за изграждането на 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй"

Николай Минков
от Николай Минков
18:10, 14.10.2020
Чете се за: 01:39 мин.
У нас
Снимка: АЕЦ "Козлодуй"

Правителството рестартира проекта изграждане на 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй", стана ясно след днешното правителствено заседание. Кабинетът даде мандат на Българския енергиен холдинг да проучи възможностите на американски енергийни компании да построят нова мощност на територията на ядрената ни централа.

През 2014-а правителството в оставка на Пламен Орешарски взема решение за строеж на 7-ми реактор в АЕЦ "Козлодуй, но при условие, че се реализира от следващия кабинет. Проектът бе замразен заради многократни обжалвания на екологичната оценка.

През 2019-а ВАС премахна всички правни пречки, а екоминистерството даде разрешение за строежа. През февруари Агенцията за ядрено регулирани одобри площадката.

Енергийният министър мотивира решението на кабинета да рестартира проекта така.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: "Това решение е продиктувано на 1-во място от трайната политика на ЕС, свързана с декарбонизацията на икономиката и с постигането на много амбициозната цел на ЕС, постигането на нулеви емисии до 2050 г."

"Българският Енергиено Холдинг има срок до 31 януари да изготви доклад с потенциалните инвеститори, които могат да изградят 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй" и да го внесат в Министерския съвет".

Причината България да се обърне към американски енергийни компании, премиерът обясни така.

Бойко Борисов - министър-председател: Диверсификация на енергийните ресурси. Както в доставките на газ, така и съответно в доставките и произвеждането на електроенергия с диверсифицирано и ядрено гориво и ядрени мощности".

Пред парламентарна енергийна комисия, Теменужка Петкова обясни, че се проучва възможността за избор, освен между руски и американски реактори на водна основа, но и вариант за инсталиране на най-новите модулни американски реактори.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: "Колегите от САЩ са най-напреднали по отношение на тази технология. Това ни даде основание да тръгнем в посока разговори, преговори с тези компании, които разработват тези технологии".

Опозицията обвини управляващите, че подвеждат обществото, тъй като екологичната оценка е за т.нар. водни реактори - ВВР, а не за модулни, а площадката нямала лиценз.

Таско Ерменков - депутат от ПГ на БСП за България: Първо ОВОЗ-а не може да покрие малките модулни реактори. Може би аз изоставам с моите познания, но малък модулен реактор ВВР не съм чувал да има. Ние нямаме лицензирана площадка на Козлодуй в момента.

Рамадан Аталай - депутат от ПГ на ДПС: И докато се издаде този лиценз, и включително и всички онези документи, когато вземете решение за построяването на новите ви, според вас иновативни технологии в АЕЦ ще минат 10 години. В последствие сложете още в рамките на 10 години строителство.

Управляващите обясниха, че преди да се избере технология не е нужно лицензиране,тъй като на площадката може да се инсталира повече от 1 реактор.

Валентин Николов - председател на енергийната комисия в НС, ГЕРБ: "Там е предвидена за 7-ми блок, но с възможността за 8-и блок, където 8-и блок може да бъде разширен с технологията, за която говорим - малки модулни реактори, които могат да бъдат 1 или няколко вързани. Следващ етап е лицензирането".

Решението дали да ще се изгражда нов реактор в Козлодуй ще бъде взето от парламента след предложение на правителството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лазар Лазаров е новият старши-треньор Марица (Пловдив)
Лазар Лазаров е новият старши-треньор Марица (Пловдив)
Арно Демар с нова етапна победа в Джирото
Арно Демар с нова етапна победа в Джирото