НОВИНИ

Рекордна активност в предварителното гласуване на изборите в САЩ

Фани Аронова
от Фани Аронова
16:36, 14.10.2020
Чете се за: 01:14 мин.
По света

С невиждана избирателна активност в американския щат Тексас започна предварителното гласуване за президентските избори на 3 ноември. Мнозина се явяват пред урните, пренебрегвайки опасенията от зараза с коронавируса.

Гласуването лично и по пощата започна на 18 септември и досега бюлетини са изпратили над 10,5 милиона американци. Предизборната кампания също набира темпове. Анкетите показват, че демократът Джо Байдън води стабилно пред своя опонент републиканец Доналд Тръмп.

Коронакризата накара рекорден брой американци да гласуват предварително, за да избегнат струпването на хора на 3 ноември. В Тексас обаче се извиха дълги опашки пред изборните секции. Мнозина отиваха часове преди отварянето и чакаха с часове да им дойде редът.

Тръмп след COVID-19: Казват, че съм имунизиран, мога да целуна всички

"Утре трябва да родя и се колебаех, но реших да дойда, за да дам гласа си", каза Джесика Томас, избирател от Тексас.

"Много хора са страдали и загинали за нашето право да гласуваме и в чест на това съм тук", заяви Джейсън Мур, избирател от Тексас.

Тексас е ориентиран към републиканците, но анкетите показват, че сега силите са изравнени с лека преднина за Тръмп. Гласуването започна на 18 септември и навсякъде има висока избирателна активност. Популярност набира и гласуването по помощта. Досега са пуснати близо 12 млн. бюлетини.

Кампанията е в разгара си. Двамата кандидати отправиха послания към избирателите в ключови щати в битката за Белия дом. Във Флорида Джо Байдън призова към обединение.

"Време е да възстановим душата на Америка. Да изградим отново гръбнака на Америка - средната класа. Да съберем всички, независимо от расата, възрастта, пола, етноса, сексуалната ориентация или увреждането. Време е да обединим Америка, и ще го направим като изберем надеждата пред страха", каза Джо Байдън, кандидат за президент на САЩ.

Вторият дебат между Байдън и Тръмп ще бъде на 22 октомври

В Пенсилвания Доналд Тръмп демонстрира прилив на енергия след престоя в болница и отново танцува на предизборен митинг.

"Ние направихме Америка отново силна. Направихме Америка отново горда. Ще я направим отново безопасна и ще направим Америка отново велика", заяви той.

Тръмп изостава по рейтинг, но до изборите има три седмици и всякакви обрати за възможни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жена загина след челен сблъсък на пътя София - Варна
Жена загина след челен сблъсък на пътя София - Варна
След ремонта: Първи полети със самолет Су-25 в авиобаза Безмер
След ремонта: Първи полети със самолет Су-25 в авиобаза Безмер