Виртуална ТЕЛК комисия ще улеснява достъпа на хората до системата

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
15:45, 14.10.2020
Чете се за: 01:14 мин.
Още

Виртуална ТЕЛК комисия от различни градове на страната ще може да издава експертни решения. Това е една от възможностите на новата електронна система за контрол на медицинска експертиза.

Системата тръгва утре. Достъп ще има всеки, който притежава електронен подпис. Хората, които нямат, могат да упълномощят свои близък.

През системата може да се подават заявления за явяване на ТЕЛК, да се получават и обжалват решения. Така ще се спестят разходки на хората с увреждания. Контролните органи ще могат да следят за злоупотреби при издаване на решения на ТЕЛК.

Жени Начева - зам.-министър на здравеопазването: "Никой няма да бъде лишен от права, заради това, че не ползва системата, че не е подал електронно документи. Или че не желае да се регистрира в системата".

Ивайло Филипов - "Информационно обслужване": "Подадените на гише документи ще бъдат въведени в системата. И ще има възможност в определен етап, когато човекът си осигури електронен подпис, да си прегледа всички дейности или всички документи, които са му били издадени".

От утре в реално време всеки ще може да проследи напредъка по обработката на документите си на адрес: https://ibd.mh.government.bg/

Освен това на гражданите е осигурена възможност за извършване на справки относно специалността и правоспособността на лекарите и зъболекарите от съставите на ЛКК и ТЕЛК. За целта системата е интегрирана с регистрите на Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз.

В ИБД ще бъдат генерирани и съхранявани експертните решения на комисиите и ще бъдат изпращани до АХУ, НЦОЗА, НОИ, АСП и работодател, когато последното е необходимо, съгласно действащото законодателство. Чрез системата институциите могат да генерират различни справки - на база които да правят последващи анализи.

Всички направления за ТЕЛК след 15.10.2020 г. ще бъдат въвеждани и управлявани през ИБД. Регистрираните заявления или направления преди 15.10.2020 г., както и стартирали производства по оценката на ТНР/ВСУ (вкл. и тези, които са в съдебна фаза до постановяване на влязъл в сила акт на органите на медицинската експертиза), ще продължат по досегашния ред чрез текущата система ЕИСМЕ, до приключване на процеса на медицинската експертиза.

Във връзка с изпълнението на чл.82, ал. 5 от Закона за хората с увреждания, в случай че лице с увреждания не открие в профила си актуализирани данни, може да подаде заявление за актуализация към органите на медицинската експертиза. Актуализацията ще се извършва през ИСКМЕ.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Диана Ковачева поиска от МОН мерки за онлайн обучението на децата със СОП
Диана Ковачева поиска от МОН мерки за онлайн обучението на децата със СОП
Румен Радев в Гърция: Борбата с тероризма и нелегалната миграция изискват общ европейски подход
Румен Радев в Гърция: Борбата с тероризма и нелегалната миграция изискват общ европейски подход