НОВИНИ

Транспортираното със "Спартан" бебе остава на лечение във Франция поне месец

Цанка Николова
от Цанка Николова
12:48, 14.10.2020
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

След успешната операция по транспортирането във Франция със самолет "Спартан", стана ясно, че тримесечното бебе ще остане заедно с родителите си там поне още месец. Това съобщиха лекари от "Майчин дом", които са се грижили за детето у нас и са го придружили по време на полета.

Полетът е продължил около 4 часа и половина, а малкото момиченце е пътувало в специален инкубатор, предназначен за транспортиране на деца с подобни проблеми. С тази апаратура през цялото време били следени показателите на бебето.

Момиченцето се ражда около 2 седмици преди термина, с нормално тегло. По време на бременността по нищо не личи, че детето има някакъв проблем. В първите минути след раждането обаче развива дихателна недостатъчност. Шест часа по-късно се налага бебето да бъде поставено на апарат за изкуствено дишане. А месец след раждането било установено, че страда от изключително рядко вродено заболяване на дихателната система - спира да диша по време на сън.

Транспортирането на френска земя е успешно, а цялата организация е дело на добра екипна работа между три министерства, военнослужещите на борда и лекарите от "Майчин дом".

Подп. Пламен Дончев, зам.-командир по летателната подготовка на 16-а транспортна авиационна група: Това беше най-малкият пациент, който досега сме превозвали. Подобна ситуация имахме преди няколко години може би с няколко дена по-голямо бебе. Но то не беше транспортирано в такъв специален кувьоз.

Сега съдбата на бебето е в ръцете от френските лекари. Във въздуха малкото момиченце пътувало в специален инкубатор. Така апаратната вентилация, от която имало жизнена нужда, не била прекъсвана. Полетът продължил около 4 часа, а само едно грешно движение можело да доведе до необратими последици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близки на млад мъж от Видин искат справедлив процес срещу убиеца му
Близки на млад мъж от Видин искат справедлив процес срещу убиеца му
Какви са предложенията на прокуратурата за промени в НПК
Какви са предложенията на прокуратурата за промени в НПК