НОВИНИ

Румен Радев в Гърция: Борбата с тероризма и нелегалната миграция изискват общ европейски подход

Вера Александрова
от Вера Александрова
15:44, 14.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:08 мин.
По света

Предизвикателствата пред сигурността в нашия регион изискват общ европейски подход, основан на солидарност и споделени ценности. Тази позицията изрази президентът Румен Радев в Гърция по време на срещите си с президента и премира на южната ни съседка.

Българският държавен глава е на работно посещение в Атина.

България и Гърция са пример за това как успешно може да се развива стратегическо партньорство, базирано на споделени общоевропейски ценности, посочи президентът Румен Радев по време на срещата с гръцкия си колега Екатерини Сакеларопулу.

Отношенията между България и Гърция са доказателство, че на Балканите може да има мир, добросъседство и ползотворно сътрудничество, е общото мнение.

По думите на Румен Радев предизвикателствата пред страните ни трябва да се разглеждат и като предизвикателства пред целия ЕС.

Румен Радев, президент на България: И в това е същността на Европейския съюз - неговата солидарност. И в контекста на предизвикателствата на бъдещето наша обща задача е да отстояваме заедно единното европейско пространство на ценности, на културни, социални и икономически постижения.

Сакеларопулу повдигна въпроса и за напрежението между Атина и Анкара в Източното Средиземноморие.

Екатерини Сакеларопулу, президент на Гърция: ЕС вече трябва да реши какво послание ще изпрати на Турция. Единственият път за Анкара е да уважава международното право. ЕС трябва да го постигне не само за да защити суверенното право на страните-членки, а за да осигури безопасността и стабилността в региона.

Около час продължи срещата на президента Радев с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, на която обсъдиха перспективите на двустранното сътрудничество. Обща е позицията, че борбата с тероризма, нелегалната миграция и предизвикателствата пред сигурността на нашия регион изискват общ европейски подход, основан на солидарност и споделени ценности.

По- късно пред Европейската организация за публично право президентът Румен Радев изнесе лекция на тема "Универсални човешки ценности и върховенство на закона: стълбове на европейското развитие".

Отбеляза, че в България сега се води дебат за това имаме ли нужда от нова Конституция. Категоричен е, че трябва да се избягнат всякакви опити Основния закон да бъде подчинен на институционални, партийни или лични интереси, пренебрегвайки ценностите на обществото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виртуална ТЕЛК комисия ще улеснява достъпа на хората до системата
Виртуална ТЕЛК комисия ще улеснява достъпа на хората до системата
Марияна Николова: Трябва да се развива потенциалът ни за привличането на унгарски туристи
Марияна Николова: Трябва да се развива потенциалът ни за привличането на унгарски туристи