НОВИНИ

Не достигат легла и лекари в някои болници в страната

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:04, 14.10.2020
Чете се за: 02:14 мин.
Още

Очертават се сериозни проблеми за здравната система у нас заради повишения брой заразени с коронавирус. Критична е ситуацията в някои болници в страната и те се нуждаят от помощ.

Липсват лекари, които са или болни или напуснали, отделенията са препълнени и не достигат легла. Най-тревожна е обстановката в Шумен, Благоевград, Бургас и Търговище. Засега правителството не обмисля да затваря градове и да въвежда ограничителни мерки. Контролът по спазване на мерките обаче ще бъде завишен. На този етап не се планира и затваряне на училища.

Има ли опасения за недостиг на места за пациенти с COVID-19 в болниците?

Поне пет са вече критичните области, които изпитват силни затруднения при лечението на пациентите с COVID-19 - Бургас, Благоевград, Шумен и Търговище. Капацитетът на инфекциозното отделение в Бургас е изчерпан, в Благоевград, Шумен и Търговище не достигат лекарите.

На този фон и премиерът и здравният министър подчертаха, че няма да се затварят градове, нито да се поставят КПП-та. Контролът по спазване на мерките обаче ще бъде завишен.

Вече се очертават проблемите, с които тепърва ще се сблъсква здравната система - липса на легла, липса на специалисти. От здравно министерство обявиха, че имат готовност да осигурят общо 8000 легла за неусложнени случаи и около 1200 в интензивните отделения, но това е в национален мащаб. В отделни области намирането на медици и легла вече се случва много трудно. В столицата отбелязваме рекорд в броя на заразените - близо 260.

Досега не сме достигали дори 200 за денонощие. Активните случаи в страната наближават 9000. Висок е броят на заразените медици днес - над 30.

Само седмица след като започнахме да отчитаме над 400 заразени на ден, а днес удвоихме до почти 800, няколко области обявиха, че не могат да се справят. В Благоевград от много време вирусът се разпространява дифузно - не достигат лекари, не достигат и болнични легла.

"Дай Боже да овладеем ситуацията, но нещата са изключително сериозни. Това трябва да го знае обществеността", каза д-р Елена Лазарова - лекар в Инфекциозно отделение към МБАЛ-Благоевград.

В област Бургас търсят варианти, за да осигурят легла за COVID болните - една от мерките е преместване в друга болница и дори населено място на пациенти с други диагнози.

"Тези, които подлежат на хоспитализация, възрастни пациенти ще бъдат пренасочвани за хоспитализация в Айтос", обясни д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас.

В болницата в Шумен имат легла, но няма медици, които да се грижат за болните. В интензивното отделение, но като пациенти са трима от тях.

"Казвам го с пълната отговорност, болницата е пред затваряне и няма да може да приема не само болни с COVID-19, а и болни с други заболявания", заяви проф. Стефан Желев, областен управител на Шумен.

Търсят се медици-доброволци - в Шумен казват, че няма желаещи, в Бургас се опасяват да не напуснат и малкото, които са останали. Според министъра на здравеопазването здравната система в национален мащаб ще издържи, на областно ниво се търсят локални решения.

Как лекарите от Гоце Делчев се борят с COVID-19 след загубата на единствения си реаниматор

"Вчера проведохме разговор с директора на болницата в Гоце Делчев", заяви Костадин Ангелов.

В пулмологичното отделение работи един пулмолог с положителен тест за коронавирус. Решението в този случай - прехвърляне на легла от едно отделение в друго.

"Областните медицински щабове са овластени и могат да вземат допълнителни мерки в зависимост от заболеваемостта в съответната област", уточни министърът на здравеопазването.

Засилват контрола за спазване на противоепидемичните мерки в нощните клубове

Здравните инспекции ще засилят контрола на обществените места, включително в нощните клубове, и в дискотеките. В края на юни също бе обявено, че ще се заложи на строг контрол.

"Мерките в България, такива каквито са в момента голяма част от тях не се спазват, за да не използвам думата масово не се спазват, ще кажа, че има места, където не се спазват", допълни Ангелов.

"Никакви КПП-та, никакви ограничения, различни от това, което има към днешна дата", заяви Бойко Борисов.

На Националния стадион "Васил Левски" ще се допуска по изключени повече публика от разпореденото от здравния министър, обяви министърът на спорта Красен Кралев. Вместо 20% от капацитета, ще може да бъдат запълнени до 30% от местата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арно Демар с нова етапна победа в Джирото
Арно Демар с нова етапна победа в Джирото
Нефтохимик започна с чист успех над Тетевен
Нефтохимик започна с чист успех над Тетевен