НОВИНИ

Правната комисия в НС прие доклада за дейността на прокуратурата

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:13, 14.10.2020 (обновена)
Чете се за: 02:04 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор се яви за отчет пред Парламентарната правна комисия. След часове на изслушване комисията прие доклада за дейността на прокуратурата през първите осем месеца.

Главният прокурор отчете близо 2300 разследвания за корупция и 156 осъдени за такива престъпления. Иван Гешев заяви, че прокуратурата не разследва по политически признак, а извършители на престъпления и подчерта, че по естествени причини за корупция най-много разследвани са представители на управляващите.

В залата Гешев беше замерен от представил се за журналист активист на "Да, България" със специално отпечатани банкноти от по 500 евро с лика на премиера Борисов. На излизане запита дали главният прокурор разследва казуса, станал известен като "8-те джуджета" и снимките с Борисов.

Три разпита на премиера Борисов отчете главният прокурор

Депутатът Крум Зарков направи уговорката, че и той е протестиращ и иска оставката на главния прокурор и се извини за сцената.

Крум Зарков, народен представител от коалиция "БСП за България": Не всички акции на протеста обаче биват подкрепяни и никой не би подкрепил да се посяга на физическата неприкосновеност, но това ми дава повод да попитам друго - "8-те джуджета". Има ли разследване по отношение на твърденията, изнесени там, за незаконосъобразни действия на прокурорите?

Иван Гешев, главен прокурор: Има проверка в СГП, отделно като главен прокурор съм възложил на зам. главния прокурор да извърши проверка.

Иван Гешев обясни, че се извършва и още една проверка, но на прокурорите, които са работили по казуса "Апартаментгейт" и дали основателно са отказали да образуват наказателни производства.

Главният прокурор коментира обаче, че няма да допусне прокуратурата да бъде въвлечена в предизборната кампания.

Иван Гешев, главен прокурор: Ние не сме играчи на това поле. Ние се занимаваме с друго събиране на обвинения и повдигане на обвинения.

Иван Гешев отговори и на въпросите за казусите, свързани с премиера.

Иван Гешев, главен прокурор: Това, което ми е известно по този въпрос, между другото може да погледнете и в отговора до комисията ЛИБЕ, качена на сайта им, е, че има три проверки, касаещи да ги наречем фотографии в Софийска градска прокуратура. Има проверка, касаеща аудиозаписи по сигнал на бившия министър Христо Иванов срещу бившия негов тогава министър-председател Бойко Борисов в Специализираната прокуратура, касаещ аудиозаписи. Има и там, също в Специализираната прокуратура, предполагам проверка, касаеща това, което някои медии наричат "Барселона гейт" или там къщи в чужбина и т.н. Така че става въпрос за три различни казуса в две различни прокуратури.

Премиерът вече е разпитан и по трите казуса. Гешев е категоричен, че ако се налага Борисов ще бъде разпитан още 20 пъти. Според главния прокурор в държавното обвинение не се правят списъци на политици, нито има значение партийната принадлежност на някой, а дали има данни за извършено престъпление. Заради запитване от Европейския парламент е направен анализ за разследванията, касаещи длъжностни и корупционни престъпления.

Иван Гешев, главен прокурор: В този анализ логично се констатира, че повечето лица за дела с висок обществен интерес, спрямо които са повдигнати обвинения, са представители на най-голямата партия от управляващата коалиция. Това е логичен факт.

522 разследвания за корупция започнали през първите осем месеца на 2020 г.

Главният прокурор подчерта още, че прокурорите са над 1500 и е спекулативно да се твърди, че всички те биха се страхували да разследват главния прокурор.

Иван Гешев, главен прокурор: Аз нямам никакви притеснения за създаване на различни фигури за контрол, разследване и т.н. Ще отворя една скоба - тук политическата цел не е разследване на главния прокурор, а отстраняване на главния прокурор, но и това не ме притеснява.

По време на изслушването на Иван Гешев пред сградата на парламента протестираха бившия правосъден министър Христо Иванов и евродепутата Радан Кънев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сестри Стоеви научиха имената на първите си съпернички в Одензе
Сестри Стоеви научиха имената на първите си съпернички в Одензе
Лазар Лазаров е новият старши-треньор Марица (Пловдив)
Лазар Лазаров е новият старши-треньор Марица (Пловдив)