НОВИНИ

Как ученическа рок банда успя да си купи барабани

bnt avatar logo
от БНТ
18:50, 14.10.2020
Чете се за: 02:03 мин.
Още

Младежи от Видин, почитатели на рок музиката създадоха своя група, а с дарения успяха да си купят инструменти, които им липсваха. Желанието им е да започнат да свирят и авторска музика.

Младежка рок група от Видин с пари от дарения си купи барабани. Помогнаха им приятели. Това са Иван-Александър, Иво, Огнян и Боян, а заедно са "Crimson waves".

В този състав свирят от скоро. Повод да се съберат е покана за участие.

"Аз бях с още един приятел, който не е тук - Симо, и казах, че имам четири човека за група, а всъщност нямахме. Познавахме се от преди и вече решихме най-накрая да направим група, и после дойде и той", сподели Огнян Габровски, барабани.

Заедно избират името.

"Първоначално търсехме някаква яка дума, която звучи на английски език и се спряхме на Crimson, но после се сетихме, че трябва още нещо друго. Опитахме там някакви комбинации и евентуално се спряхме на Waves", разказа Иван-Александър, вокал.

В групата от петима започват само с китари.

"Репертоарът, свирим най-различни песни, от най-различни групи. Гледаме да е много разчупено, за да обхванем всякакви аудитории-млади и така по-възрастни хора също", каза Иво Йоцов, бас-китара.

За да обогатят репертоара, им липсвали барабаните.

"Стилът на музика, който искаме да свирим може би е алтернативен рок или по-такива други неща. Ние нямахме барабани, а барабаните така много екзистенциален инструмент, за да можем да правим такава музика", сподели Иван-Александър, вокал.

За да си купят инструменти, помагат Белла и Изабела от платформа за организиране на събития.

"Та в началото съвсем несериозно, го приехме, честно казано, но след това като се срещнахме с момчетата, видяхме, че са доста мотивирани и са доста готини и свежи и решихме всъщност съвсем на шега да направим тази кампания. Много бързо направихме снимки. Пуснахме през социалните мрежи", заяви Бела Антова, платформа за организиране на събития "Sтетика".

Още с първото си излизане пред публика успяват да съберат парите.

"Бяха дошли страшно много хора, поне за нас де, не очаквахме да дойдат толкова много хора и сме страшно благодарни на всеки, който е помогнал и е дошъл", каза Боян Боянов, китара.

"Парите се събраха основно от приятели около нас, почитатели на тази музика, много хора, на които тя е липсвала във Видин, тъй като е факт, че тук няма къде да слушаш такава музика, и да събрахме парите, купихме барабаните/ и като вече чухте, се работи с тях", разкри Бела Антова, платформа за организиране на събития.

Събират се всеки ден в малко помещение в бившия младежки дом във Видин, а обстановката ги връща към рока от 80-те.

"Ние сме аутсайдери. Защо? Рок-музиката понеже е много силна и няма много хубав имидж в обществото… затова сме аутсайдери, заради имиджа на рока. Защото е бунтарство и такива неща. - А вие бунтари ли сте? - Разбира се, че не. Малко", каза Огнян Габровски, барабани.

Вече са с амбиция да свирят авторска музика.

"Възможно най-скоро искаме да направим авторска песен, може би след следващите две участия ще успеем да измислим нещо… Искаме да пишем наши неща, да се отделим от кавърите. Искаме да сме собствена група, не да свирим чужди работи", издаде Огнян Габровски, барабани.

"И се надяваме от тук нататък стартът им да тръгне много по-успешно и да започнат да ги канят и по-други градове, защото си заслужава да се чуят млада група, която е амбицирана, надъхана и има желание за това- да свири и да показва различен стил музика", сподели Изабела Василева от платформа за организиране на събития.

Младежите от групата репетират упорито и вече имат покани за следващи събития.

Репортер: Анжела Каменова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се зароди идеята за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй"?
Как се зароди идеята за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй"?
Детски екскурзии - до пет дни и само през топлите месеци
Детски екскурзии - до пет дни и само през топлите месеци