НОВИНИ

Предложение: По-опростени обвинителни актове за по-бързо правосъдие

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
19:36, 14.10.2020
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

За да се ускори наказателният процес, от прокуратурата предлагат промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Ще отпаднат тромави процедури и детайлни изисквания. Сред предложенията са опростяване на обвинителните актове и не всяко формално нарушение в процеса на събиране на доказателства да води до тяхната негодност.

От прокуратурата обясниха, че предложенията идват след задълбочен експертен анализ. Направено е и сравнение на наказателното и процесуалното право у нас и в Германия, Италия и Франция. Един от изводите - стандартите за доказване на престъпление в България са далеч по-високи.

"Ние предлагаме не всяко формално нарушение в процеса на събиране на доказателства да води до негодност на същите при оценката от решаващия орган. Това да се случва само тогава, когато тези нарушения са съществени", обясни Красимира Филипова - зам. главен прокурор.

От прокуратурата изтъкнаха, че за да отговаря един обвинителен акт на изискванията сега, трябва изключителна детайлност. Затова и някои обвинителни актове наброяват стотици страници.

"Нормите да предвиждат по-малко изисквания и да се излагат фактите в по-опростена форма, като се държи сметка единствено и само за признаците на съответното престъпление без да се стига до сериозен анализ и аргументация на доказателства", посочи още Филипова.

Какви са предложенията на прокуратурата за промени в НПК

Според прокуратурата такива са международните стандарти. Но според адвокат Михаил Екимджиев предлаганите промени промени са в полза на прокуратурата.

"Какво ни казва прокуратурата? На нас ни се струват сложни изискванията на Наказателно-процесуалния кодекс, затова ние ще ги опростим, за да станат по наш образ и подобие - по-прости и по-елементарни. Пътят е обратен - повишаване квалификацията на прокурорите, респект към закона, към Конституцията и принципите на правото", каза той.

Предложенията тепърва трябва да бъдат разгледани от парламента, Министерския съвет и Министерството на правосъдието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борис Ячев, НФСБ: Категорично сме против искането за оставка на г-жа Караянчева
Борис Ячев, НФСБ: Категорично сме против искането за оставка на г-жа Караянчева
Военният ни флот получи два нови кораба – минните ловци "Места" и "Струма"
Военният ни флот получи два нови кораба – минните ловци "Места" и "Струма"