НОВИНИ

Да не се пътува до Търговище и Благоевград, препоръча здравният министър

bnt avatar logo
от БНТ
18:05, 15.10.2020
Чете се за: 01:37 мин.
У нас

За пореден ден рекорден ръст на новите случаи. Днес има над 800 новозаразени при по-малко от 6000 теста. Това означава, че имаме много висок процент на положителните проби - почти 14. 350 са излекуваните, шестима загубиха живота си.

Мерките обаче няма да се затягат, категорични са от Националния оперативен щаб. Хората трябва да се научат да ги спазват преди да въвеждаме нови, заяви здравният министър Костадин Ангелов.

Здравната система засега издържа, но това може да се промени буквално за седмици.

COVID-кризата у нас: Задълбочава се проблемът с липсата на лекари

За двете критични области по заболяемост - Търговище и Благоевград, мерките ще бъдат по-строги. Не пътувайте до там, призова министърът.

Отново се залага на контрола - ще се пишат предписания за неспазване на мерките не само в градския транспорт, но и в нощните заведения и моловете. При повторно нарушение - ще се затварят обекти, категорични са от щаба. В края на юни също бе обявена такава акция, но това не повиши процентът на хората, които носят маски.

Мерките срещу коронавируса у нас не се спазват. За това здравни инспектори и полицаи тръгват на лов за нарушители.

Проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването: Търговски обекти, молове, нощни заведения и нощни клубове. Контролът ще бъде засилен.

Здравните власти ще издават предписания и ще следят дали са спазени.

Проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването: Ако тези предписания не бъдат изпълнени, следва затваряне на съответното заведение за неспазване на изпълнението на предписанията на РЗИ. Такъв е законът и той ще се спазва от всички.

В болниците в Гоце Делчев и Петрич няма свободни легла за пациенти с COVID-19

Нови противоепидемични мерки на този етап не се предвиждат.

Проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването: Ако хората не вярват на мерките, които са към момента и не ги спазват. То ми кажете има ли нужда от нови мерки, които да не се спазват.

В областите Благоевград и Търговище е отчетена заболеваемост над 120 на 100 000 души. Здравният министър призова да не се пътува там, ако не е наложително.

Проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването: Излишното пътуване до там би довело до разпространяване на болестта и сред другите области.

25% ръст на пациентите с COVID-19 в болниците в Благоевград

Страната ни е на 4-то място в Европа по ръст на заболеваемостта през последните две седмици и вече сме на 22-о място в ЕС.

Доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Тази картина толкова бързо може да се промени, ако не се спазват мерките, че не би трябва да я приемаме като някаква даденост.

172-а ученици и 165 учители са дали положителни проби за коронавирус от началото на учебната година. Образователният министър призова учители и ученици да спазват меките в учебните заведения.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Ако те се спазват, имаме всички шансове учебната година да бъде над 97-98% присъствено.

Вълчев очаква влошаване на ситуацията в училищата с появата на грипа. Той ще препоръча на училищата да отложат екскурзиите.

Автори: Мая Димитрова, Альоша Шаламанов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дадоха ход на делото за клевета, заведено от Мая Манолова срещу Бойко Борисов
Дадоха ход на делото за клевета, заведено от Мая Манолова срещу Бойко Борисов
СЗО: Расте броят на приетите с COVID-19 в болница
СЗО: Расте броят на приетите с COVID-19 в болница