НОВИНИ

Болницата в Търговище е в колапс, затягат мерките срещу COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
17:08, 15.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

В Търговище от днес са в сила по-строги противоепидемични мерки заради многото заразени с коронавирус в областта. Болницата е в колапс - напускат лекари, а пациенти с COVID-19 са пренасочвани към здравните заведения в Омуртаг, Варна и Пoпово. Две училища са затворени - те са двете най-големи гимназии в областта, като учениците там ще учат дистанционно.

385 са заразените с коронавирус до момента в област Търговище, която е в червената зона през последните дни. Областният кризисен щаб е категоричен, че увеличението се дължи на пренебрегването на противоепидемичните мерки, които досега бяха сравнително леки.

Над 2000 деца в Търговище ще учат онлайн заради COVID-19

От днес обаче се затягат. Учениците от двете гимназии в града вече се обучават онлайн. Така ще е до края на седмицата. Пенсионерските клубове отново затвориха врати.

Здравният министър призова да се ограничат пътуванията до Търговище.

Най-сериозен обаче е проблемът в местната болница, където свободни легла няма, а медиците са на ръба на силите си. Двамата инфекционисти са подали молби за напускане.

Д-р Иван Тянев - зам.-директор по медицински дейности в МБАЛ-Търговище: Ние оставаме без инфекциозно отделение. Там са реанимационните ни легла, където са интубираните пациенти. Те идват на огнища, ние сме като фронтова линия. Тотален бърнаут. Хората са изтощени и парите не ги интересуват.

Те обаче и не достигат. За да осигури защитни облекла, болницата не е превела аванси на медиците.

Двоен ръст на заразени с COVID-19 в Търговище

От страх да не се заразят, лекари отказват на заразени с коронавирус, които се лекуват вкъщи, да им правят манипулации. За да излязат от COVID кризата, местните хора казват, че ще ограничат пътуванията си.

Здравни инспектори заедно с полицейски служители проверяват спазват ли се противоепидемичните мерки в заведенията.

Дарин Димитров - кмет на Община Търговище: Основното нещо не е да затваряме градовете, заведенията, дискотеките. След този пик много е вероятно да излезем от червената зона, ако се спазват мерките, вярвам, че моите съграждани са отговорни.

Жителите на област Търговище остават рискови за Германия, която настоява за задължителна карантина и отрицателен тест до 72 часа след тяхното влизане на германска територия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
25% ръст на пациентите с COVID-19 в болниците в Благоевград
25% ръст на пациентите с COVID-19 в болниците в Благоевград
Борисов в Брюксел: Искаме с ЕК да се намери план за държавите с енергетика на въглища
Борисов в Брюксел: Искаме с ЕК да се намери план за държавите с енергетика на въглища