НОВИНИ

Захариева: България е против разделянето на Албания и Северна Македония при преговорите за членство в ЕС

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
14:47, 15.10.2020
Чете се за: 01:24 мин.
Политика

България е против разделянето на Албания и Република Северна Македония при започване на преговори за членство в ЕС. Това заяви българският външен министър Екатерина Захариева след срещата си с изпълняващия длъжността министър за Европа и външните работи на Република Албания Гент Цакай, който е на посещение у нас.

България е един от първите и най-силни поддръжници на европейската перспектива на Албания подчерта българският дипломат номер 1.

"Аз твърдо вярвам и това е последователна позиция, която страната ни отстоява през всичките години и по времето на нашето председателство до сега е, че не трябва да се разделят Албания и Република Северна Македония", заяви Захариева.

Повечето от изискванията и условията на Евросъюза са вече изпълнени, каза Захариева и изрази надежда това да бъде оценено и от останалите ни европейски партньори.

"Бих искал да изразя дълбоката си благодарност към България и българския народ за помощта, която ни оказвате за започване на преговорите за членство в ЕС както и за отличното партньорство в НАТО", каза от своя страна Гент Цакай.

Цакай благодари и че страната ни е била една от първите предоставили хуманитарна помощ след смъртоносното земетресение, което разтърси страната му преди няколко месеца, а също и за изпратените български защитни облекла срещу COVID-19 в началото на пандемията.

Като особено важен елемент в развитието на отношенията между България и Албания и двамата министри определиха признаването на българското малцинство в Албания.

Екатерина Захариева отново благодари на своя колега за приетия в страната му през 2017 г. закон за защита на националните малцинства и подчерта, че албанските граждани с български произход винаги са имали ключова роля в обществения живот на страната

"И мисля, че този закон бе една от важните стъпки към европейската интеграция на страната като едно от изискванията", каза външният ни министър.

България има готовност да подпомогне с учители и учебни материали изучаването на българския език от нашето малцинство, заяви още Захариева. Тя посочи, че въпреки пандемията от коронавирус стокообменът между Албания и България е нараснал.

Двамата министри бяха единодушни, че свързаността транспортна и енергийна, е от ключово значение за бъдещото развитие на двустранните отношения.

"За съжаление нямаме директна линия София-Тирана и за съжаление Коридор номер 8 е също далеч от завършването", заяви Захариева.

"Албания има готовност да реализира всички важни транспортни проекти, включително и Коридор 8, но призовавам и другите страни да направят повече за неговата реализация", каза Цакай.

За по-активно сътрудничество между пристанищата в Дурас и Варна, както и в работата по интерконектора между Елбасан и България се договориха още двамата министри.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Диа Евтимова стартира с победа участието си на тенис турнира в Тунис
Диа Евтимова стартира с победа участието си на тенис турнира в Тунис
Александър Лазаров е на 1/4-финал в Египет
Александър Лазаров е на 1/4-финал в Египет