Иван Гешев представи доклада си за прокуратурата пред депутатите

Николай Минков
от Николай Минков
13:34, 15.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Безпрецедентно изслушване на главния прокурор в Народното събрание.

За първи път обвините №1 направи отчет за дейността си през първите 8 месеца на годината по искане на народни представители от опозицията. Повече от 2 часа той отговаря на депутатски въпроси.

Спад на телефонните измами с 95%, на битовите кражби - с 22%, на грабежите с 19% и на моторни превозни средства - с 13%, отчете главният прокурор.

Правната комисия в НС прие доклада за дейността на прокуратурата

Той даде информация и по знакови досъдебни производства срещу издирвани с червена бюлетина бизнесмени.

Гешев обясни, че премиерът Борисов 3 пъти е давал обяснение по преписката за аудиозаписи и снимките от спалнята му.

Иван Гешев, главен прокурор: Българската прокуратура ще разследва всеки, който е нарушил закона, независимо дали е полицай или протестиращ, дали е социално слаб или е милиардер, дали е министър или дребен, повтарям дребен чиновник в президентството. И ние не правим разлика и нямаме двойни стандарти.

Борисов е дал обяснения по случая с къщата в Барселона, заяви Гешев в НС

От левицата обвиниха Гешев, че се крие зад статистиката, за да не даде конкретни отговори.

Корнелия Нинова, БСП: Ние искаме вашата оставка и няма да подкрепим доклада, защото той е много статистика без конкретни отговори на важни за обществения интерес въпроси. Не са ли готови експертизите, на записите на снимките, на чекмеджето с парите, които обявихте още преди месеци, че правите. Колко време е необходимо, за да отговорите на българското общество, автентични ли са снимките от спалнята на премиера, автентични ли са парите в чекмеджето, автентичен ли е гласът в онези записи, които нека да не предопределям нещата, но все пак и аз съм юрист, има някакви данни за престъпление.

Управляващите не се съгласиха с левицата и призоваха да бъде подкрепен докладът.

Десислава Атанасова, ГЕРБ: Днес в тази зала многократно се чуваха призиви за оставка, смятам, че ще бъдат безплодни. Не вие, уважаеми колеги, избирате главния прокурор, това го прави Висшият съдебен съвет и той два пъти потвърди своя избор и този избор беше легитимиран с указ на държавния глава Румен Радев.

Иван Гешев: Българската прокуратура няма да позволи да бъде въвлечена в политическа предизборна кампания, ще продължим да работим. България я е имало преди нас ще я има и след нас.

Със 117 гласа "за", 61 "против" и 1 "въздържал се" парламентът прие отчета на главния прокурор.

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Шампионките ни по волейбол с две контроли в Румъния
Шампионките ни по волейбол с две контроли в Румъния
Челси има нова трансферна цел
Челси има нова трансферна цел