НОВИНИ

COVID кризата у нас: Задълбочава се проблемът с липсата на лекари

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:12, 15.10.2020
Чете се за: 02:06 мин.
Още

За пореден ден рекорден ръст на новите случаи. Днес има над 800 новозаразени при по-малко от 6000 теста. Това означава, че имаме много висок процент на положителните проби - почти 14. 350 са излекуваните, шестима загубиха живота си.

Мерките обаче няма да се затягат, категорични са от Националния оперативен щаб. Хората трябва да се научат да ги спазват преди да въвеждаме нови, заяви здравният министър Костадин Ангелов.

Здравната система засега издържа, но това може да се промени буквално за седмици.

За двете критични области по заболяемост - Търговище и Благоевград, мерките ще бъдат по-строги. Не пътувайте до там, призова министърът.

Отново се залага на контрола - ще се пишат предписания за неспазване на мерките не само в градския транспорт, но и в нощните заведения и моловете. При повторно нарушение - ще се затварят обекти, категорични са от щаба. В края на юни също бе обявена такава акция, но това не повиши процентът на хората, които носят маски

Няма да се затягат мерките заради завишения брой на заразени с COVID-19

На фона на очертаващия се недостиг на медици - един конкретен казус - защо лекар на първа линия не получава допълнителното възнаграждение от 1000 лева.

От месеци д-р Димитрова се грижи за COVID пациенти. Тя е специализант и по график дава 12-часови дежурства в столичната болница "Света София". Тъй като не е на трудов договор, а е платена поръчка, тя не получава онези 1000 лева за работа на първа линия, няма и застраховка живот, в случай че се зарази по време на работа. Въпреки че трудът ѝ е равностоен на останалите ѝ колеги в COVID зоната.

Д-р Гергана Димитрова, лекар-специализант: Ще бъда, по думите на министъра, недопустим разход за лечебното заведение.

Въпросът не е вече само финансов, а морален - в дни на пандемия трудът на българския лекар не бива оценен.

Недостигът на лекари ще се окаже най-сериозният проблем пред здравната система. Само за дни редица болници в страната подадоха сигнали, че няма кой да работи в ковид отделенията. Легла има и засега се справяме, обяви щабът, но това е на пръв поглед и вече започват да се чувстват затруднения.

Доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Тази картина толкова бързо може да се промени, ако не се спазват мерките, че не би следвало да я приемаме като някаква даденост.

Страхът и липсата на мотивация са сред основните причини трудно да се намират медици доброволци.

В ситуацията на д-р Димитрова проблемът са изисквания, заложени в проекта, по който се отпускат средствата. Според здравния министър трябва да се внимава, когато се променят правилата - които сега казват, че куриерът, който пренася изследвания по коридорите на болницата получава тези пари, а лекарят вътре в отделението, който му ги подава - не.

Проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването: Такива случаи на територията на България са единици, бих казал малко.

Ако това е възможно и допустимо и тези средства могат да бъдат оправдани, искам да кажа, че говорим за европейско финансиране, по проект, бих казал, че това ще бъде направено.

Да не се пътува до Търговище и Благоевград, препоръча здравният министър

Две са критични - Благоевград и Търговище, с над 120 души на 100 000. Не пътувайте до там, призова министърът.

Проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването: Излишното пътуване до там би довело до разпространяване на болестта до другите области.

Числата са категорични - има ръст на новозаразените, смисъл от нови ограничения обаче според щаба няма.

Проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването: Ако хората не вярват на мерките, които са в момента и не ги спазват - то ми кажете, има ли нужда от нови мерки, които също да не се спазват?

За да компенсират разколебаната дисциплина при спазване на мерките, здравните инспекции ще завишат контрола - и денем, и нощем, навсякъде, където има големи струпвания от хора.

От щаба ще препоръчат на училищата да отложат незадължителните дейности или да ги провеждат електронно. Това се отнася и за родителските срещи и за екскурзиите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търсят се донори на кръвна плазма за двама болни от COVID-19
Търсят се донори на кръвна плазма за двама болни от COVID-19
Огромен клон падна върху три автомобила в центъра на Варна
Огромен клон падна върху три автомобила в центъра на Варна