Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Борисов в Брюксел: Искаме с ЕК да се намери план за държавите с енергетика на въглища

от БНТ
17:02, 15.10.2020
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

"Подкрепяме изключително много борбата с климатичните промени, опазването на околната среда, нисковъглеродните емисии, но в същото време искаме с Европейската комисия да се намери план за държавите от Централна и Източна Европа, на които огромната част от енергетиката им е на въглища. България е такава - близо 60% от енергията се произвежда от въглища". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов преди началото на редовното заседание на Европейския съвет в Брюксел.

Българският премиер изтъкна, че разчетите на страната ни са за постигане на до 40% таван намаляване на емисиите до 2030 г.

"Това беше пределът на нашите сили да се справим сами. Моите политически опоненти в България се надпреварват да говорят как искат да запазят миньорите, мините и топлоелектрическите централи, но в Европейския парламент социалдемократи, десни извън ГЕРБ, либералите от ДПС, от БСП са гласували за 60% таван", отбеляза министър-председателят Бойко Борисов.

В този контекст той разговаря с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за това българските експерти, които работят по темата, максимално бързо да изпратят писмо с всички проблеми, които ще има страната ни, ако мине в такъв режим на скорошно затваряне на мощности.

"Многократно съм говорил, че искам консолидация, разговор за бъдещето след 5, 10, 15 години на мините, на топлоелектрическите централи", подчерта премиерът Борисов.

Той добави, че досега обаче е получавал само популистки отговори как централите не трябва да се затварят, докато в Европейския парламент опонентите му гласуват различно.

Какво ще се случи с въглищните мини у нас?

Българският премиер обърна внимание и на преговорите за бъдещото партньорство между ЕС и Обединеното кралство, които ще бъдат обсъдени днес на заседанието на Европейския съвет.

"Брекзит, който както винаги съм казвал, върви много трудно вече няколко години. Надявам се да се намери компромисно решение, запазвайки се единството на ЕС", категоричен е премиерът Борисов.

Той подчерта, че остава малко време, в което трябва да се постигне споразумение за оттеглянето на Великобритания.

"Всичко, което се разберем, трябва да мине и през ратификация на национални парламенти, а това вече, особено по Коледа и Нова година, в този пик на коронавируса – ще става все по-трудно", добави министър-председателят.

Българският премиер приветства Европейската комисия, която много усилено работи по създаването на единен медицински протокол и единен стил на действие в ЕС в условията на пандемията от COVID-19.

"Изключително важно е придобиването на ваксини от всички държави членки да бъде прозрачно и справедливо, да подпомагаме медицинските системи да удържат, тъй като всяко затваряне на икономиките вече ще бъде фатално", каза още премиерът Борисов.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Болницата в Търговище е в колапс, затягат мерките срещу COVID-19
Болницата в Търговище е в колапс, затягат мерките срещу COVID-19
Граждански организации внесоха подписка в МС с искане да спрат строежите в "Странджа"
Граждански организации внесоха подписка в МС с искане да спрат строежите в "Странджа"