НОВИНИ

Търсят се преброители за националното преброяване през 2021 г.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:30, 15.10.2020
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Усилено се търсят преброители за преброяването през януари и февруари догодина. Засега в цялата страна са осигурени под 20% от необходимите 23 000 души. Причините - страхът на хората от COVID-19 и това, че сега те получават повече пари и са по-ангажирани.

Тези, които решат да станат преброители, трябва да знаят, че за 15 дни ще получат по около 1200 лева. Заявления за участие се подават в общините.

Кампанията по набирането на преброители започна точно преди месец и ще приключи в края на октомври. Време почти няма, а кандидатите досега са малко - 4000 от необходимите 23 000.

Преди преброяването през 2021-а: Търсят се 23 000 преброители и 6000 контрольори

Досега са набрани едва 17% от всички необходими преброители, най-тежко е положението в големите градове - София, Пловдив и Варна. В София са попълнени едва 6% от местата. В Пловдив и Варна - около 15%.

Магдалена Костова, "Демографска и социална статистика", НСИ: Тук, както се знае, хората нямат проблем със заетостта, с възнагражденията, по-високи са средните заплати, по-ангажирани са хората.

Другата основна причина е COVID пандемията. Факт е, че при предишното преброяване е имало много повече кандидати от необходимото. В по-малките общини положението е малко по-добро. В Смолян са попълнени 17% от местата.

Николай Славов, НСИ-Смолян: Аз мисля, че до края на периода, който е 30 октомври, преброители ще се наберат. Просто ние българите гоним винаги последния срок.

За две седмици един преброител може да получи около 1200 лева, ако не бъдат набрани обаче достатъчно хора, сумата ще се увеличи.

И този път се очаква да има много електронно преброени хора, около 72% от всички. Преброителят ще минава през тях, за да вземе уникалният им електронен код. После ще ходи с анкетни карти за традиционното преброяване. Колкото повече хора се преброят електронно, толкова повече пари ще получи преброителят, защото ще има време да обиколи с анкети повече участъци.

Магдалена Костова, "Демографска и социална статистика", НСИ: Призоваваме хората да се преброят електронно заради това, че ситуацията е такава в случая с COVID. Колкото по-малко контакти има, толкова по-добре. Второ, за всички нас ще бъде изключително полезно и удобно.

Ще се спести много време, една карта ще се попълва за 20 минути на компютъра, а на преброителя това ще отнеме 45. Освен преброителите се търсят и още 3500 контрольори - това са хората, които ще следят как преброителите си вършат работата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слаб интерес към преброяването в Пловдивско
Слаб интерес към преброяването в Пловдивско
99-а вечер на протест в София
99-а вечер на протест в София