НОВИНИ

Обучават парамедици към БЧК

Цанка Николова
от Цанка Николова
22:38, 15.10.2020
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Започна вторият курс за професионално обучение на парамедици по идея на Българския червен кръст. В продължение на година курсистите ще преминат през три модула, в които ще се запознаят с теорията и практиката в професията. В края на курса всеки от тях ще има дежурства и стаж в Центъра за спешна медицинска помощ в София.

Петър Калудов е един от осемте реализирани парамедици от първия курс на БЧК. Преди това е шофьор на линейка, но решава да се преквалифицира. Вече четири години спасява човешки животи.

Петър Калудов, парамедик: Ходихме с линейки по адреси, имахме възможност да видим абсолютно всичко от адреса с линейката през шокова зала, приемане на пациента, реанимация.

Петър взима пример от родителите си, които са лекари. Но черпи опит и от професионалистите във ВМА. Сега работи в една от бургаските болници, но дори в условия на епидемия страхът е изместен от желанието му да бъде полезен на хората.

Днес по този път тръгва и Емилия, за да следва неосъществената си мечта. Живее в Италия, където гледа болни хора. Когато разбира за курса, прекъсва договора си там и се връща в България.

Емилия Михайлова, курсант: Случаите, които имах там, ми доказаха, че това е една много важна професия и едно много важно знание, за да можеш да помогнеш адекватно на човек, който е в нужда.

Диана Балова, зам.-директор "Учебна дейност" в НУЛЦ на БЧК, с. Лозен: Наистина в медицината първите минути при тежко произшествие особено са много ценни за спасяването на човешки живот.

Д-р Живка Димитрова, началник отдел "Здравна политика и бърза помощ" към БЧК: Сега на фона на COVID пандемията лекари няма в отделенията и тези хора биха помогнали да запълнят нишата в спешността.

Бъдещите парамедици са категорични, че когато натрупат необходимия опит и работят с желание, резултатите няма да закъснеят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Европейските държави трябва да действат в синхрон, за да се справят с пандемията
Борисов: Европейските държави трябва да действат в синхрон, за да се справят с пандемията
Холивудски звезди разкритикуваха телевизия заради Тръмп
Холивудски звезди разкритикуваха телевизия заради Тръмп