НОВИНИ

Кризата накара социалните предприятия да променят предприемаческите си идеи

bnt avatar logo
от БНТ
09:17, 16.10.2020
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Много социални предприятия в помощ на хора с увреждания срещат трудности да оцеляват в кризата около COVID епидемията. Затова ежегодният конкурс за най-добър бизнесплан на социални предприятия, в който БНТ е медиен партньор, се преформулира като оздравителна програма, която да помогне за оцеляването им.

"За съжаление трябваше да изпаднем в криза, за да видим потенциала на социалните предприятия. Те доказаха, че могат и са готови да помагат на хората в трудна ситуация. Кризата промени техните предприемачески идеи, но обостри и много социални нужди, които преди това си знаехме, но сега се показаха в още по-голяма степен", каза в студиото на "Денят започва" Павлета Алексова от Българския център за нестопанско право.

По думите ѝ когато бяха най-големите ограничения, именно гражданските организации, социалните предприятия бяха тези, които адресираха нуждите на хората по доста подкрепящ и адекватен начин.

"Историите на тези организации са много вдъхновяващи, защото те показват, че в България въпреки трудностите, все още има хора, които си поставят високи цели, трудни задачи, но с много работа и усърдие могат да постигнат големи резултати. Това, което научихме от COVID кризата е именно огромната добавена стойност на гражданските организации за нашето общество. Именно те заедно с публичните институции и лекарите бяха на първа линия, за да помогнат на хора в нужда, за да им предоставят достъп до храна, маски, дезинфектанти", каза от своя страна Иво Босев от фондация "Америка за България", която е един от донорите, които подкрепят социалните предприятия.

Социалните предприятия са уникален тип организация - от една страна дава добавена стойност на потребителите, предоставяйки продукти, от друга - се грижат за хората, добави той.

Вижте целия разговор в студиото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доц. Андрей Чорбанов: За да изчезне вирусът, трябва да мине през всички възможни носители
Доц. Андрей Чорбанов: За да изчезне вирусът, трябва да мине през всички възможни носители
Забраняват карането на велосипеди и тротинетки по стълбите в центъра на Симитли
Забраняват карането на велосипеди и тротинетки по стълбите в центъра на Симитли