НОВИНИ

Доц. Андрей Чорбанов: За да изчезне вирусът, трябва да мине през всички възможни носители

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
09:30, 16.10.2020
8726
Чете се за: 01:31 мин.
Още

Българският прототип на ваксината срещу COVID-19 се очаква да бъде готова до края на годината. Така България се включва в световната надпревара на страните, разработващи лек срещу новия вирус. Първите същества, върху които се тества ваксината у нас, са специално създадени хуманоидни мишки. Екипът на БНТ успя да влезе в единствения на Балканите вивариум в лабораторията на БАН, където се отглеждат.

Вивариумът на лабораторията по експериментална имунология е дом за близо 200 мишлета. Те са част от българската надежда за ваксина срещу коронавируса. Специално създаден вид, без имунна система.

Доц. Андрей Чорбанов, лаборатория по експериментална имунология - БАН: Това позволява прехвърлянето на човешки клетки от пациенти или от доброволци - здрави донори, на които може да се тестват лекарства, които са предназначени за хуманна употреба.

Имунолог от БАН: До Нова година ще е готов прототипът на българската ваксина срещу коронавирус

Те са идеалната естествена среда извън човешкия организъм, където може да се наблюдава реакцията на имунните клетки на човека. Това е и шансът ни да разберем как коронавирусът може да бъде победен.

Доц. Андрей Чорбанов, лаборатория по експериментална имунология - БАН: Това, което представлява нашата ваксина, е да вземем компоненти от вируса, които остават обаче консервирани във времето, не мутират и се разпознават от имунната система. Тези компоненти се наричат вирусни епитопи. Тези епитопи обаче трябва да бъдат доставени по такъв начин на имунната система, че да се мобилизират всички техни компоненти, включително Б и Т клетки, и те трябва да бъдат събрани в една специална наночастица носител, която да осигури проникването и влизането на тези клетки в имунната система.

"Но за коронавируса ще използваме един специфичен субтип от тези мишки. Това са мишки, които нямат Б и Т клетки, нямат НК клетки. Това са основните компоненти на имунната система, които реагират срещу всичко, което ни свързва с околния свят", обясни доц. Чорбанов.

Българската ваксина в момента се сглобява, нейните компоненти се изработват от международен екип.

Доц. Андрей Чорбанов, лаборатория по експериментална имунология - БАН: Епитопите ще бъдат направени в Дания. Частиците, които ще използваме за носители на тези епитопи са от Великобритания. При нас ще се извършат ефикасните тестове на животните.

Докато чакаме създаването на ваксината, а броят на заразените расте, доцент Чорбанов прогнозира разпространението на вируса да не намалее, въпреки мерките.

Доц. Андрей Чорбанов, лаборатория по експериментална имунология - БАН: Няма как вирусът да изчезне преди да премине през всички възможни свои носители.

Това, което зависи от учените ни за ваксината, ще бъде готово до края на тази година. След това обаче реалните клинични изпитвания за създаване на действаща ваксина ще зависят от държавния подход, който ще се предприеме за финансирането им.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чупо-Мотинг с основна заслуга за победа на Байерн в дебюта си
Чупо-Мотинг с основна заслуга за победа на Байерн в дебюта си
Кризата накара социалните предприятия да променят предприемаческите си идеи
Кризата накара социалните предприятия да променят предприемаческите си идеи