НОВИНИ

Каракачанов: Бойната ни авиация започна да се изправя на крака

каракачанов бойната авиация започна изправя крака
bnt avatar logo
от БНТ
14:12, 16.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:57 мин.
У нас

"Едно от нещата, с които българите можем да се похвалим пред света, е, че ние сме първите в Европа, които използват авиацията за бойни цели". Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

На днешната дата се отбелязва 108-ата годишнина от първия боен полет на военната авиация и празника на Военновъздушните сили (ВВС).

Въпреки трудностите след 90-те години, когато поголовно се режеше и унищожаваше военна техника, бойната ни авиация през последните няколко години започна да се изправя на крака. Не само заради това, че сключихме сделка за закупуване на ескадрила Ф-16 Блок 70, като първите осем вече са платени, а и затова, че бяха отделени достатъчно средства през тези три години и половина за ремонт и поддръжка на съществуващите летателни платформи.

Хората, служещи в бойната ни авиация, много добре знаят какви са преките им задължения и те ще ги изпълнят по прекрасен начин, ако се наложи да защитават страната си, категоричен е Каракачанов.

"Виждаме ги, че въпреки трудностите, които са натрупани с годините, в мирно време те продължават да изпълняват своя дълг да носят бойно дежурство, да изпълняват мисиите по Air Policing и така ще бъде и занапред", допълни министърът.

Попитан за разговорите за нова ескадрила Ф-16 той обясни, че преди да се вземе решение за закупуване на нови самолети трябва да пристигне конкретно предложение.

Когато получим отговор на запитването, ще го обсъдим като параметри, срокове за плащане, естествено ще има още разговори, защото при постигането на една сделка трябва да се водят преговори, за да може да се постигнат максимално добри условия. Не само по придобиване, но и по поддръжка, също така и индустриално сътрудничество. Това са неща, които тепърва ще бъдат обсъждани.

"Цялата процедура минава като становище на ВВС, предложение на министъра на отбраната, решение на Министерския съвет, разглеждане в Парламента и решение на Народното събрание. Не мога да се ангажирам със срокове, нека да видим какво ще получим като отговор, ако офертата е зашеметяващо добра, може да започнем веднага разговорите, ако имаме неща, които смятаме, че трябва да бъдат коригирани, първо ще проведем преговори", допълни още министърът на отбраната.

Каракачанов: Пътната карта за военно сътрудничество със САЩ ще подпомогне българските Въоръжени сили

Попитан какви допълнителни средства биха били необходими за придобиването на втората група от осем самолета Ф-16 министър Каракачанов разясни, че ако се прави сметката на база първите осем, сумата би била същата - 300 млн. лева за инфраструктура.

Така би изглеждало към днешна дата, но все пак когато видим какви са параметрите, ще преценим и това, което е направено - дали може и до колко може да бъде съвместено с използването на останалите осем самолета, и тогава ще бъдат направени точните разчети.

Президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров почетоха паметта на летците, загинали във военно и в мирно време, с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на летеца пред Народното събрание.

По традиция военнослужещи отдадоха воински почести и поднесоха венци и цветя в Алеята на летците и пред Паметника на загиналите летци в София.

По повод празника министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов наградиха военнослужещи и цивилни служители, отличени за постигнати отлични професионални резултати при изпълнение на служебните задължения, за принос по съхраняване и повишаване на бойните способности на ВВС и за доблестна служба в редовете на Българската армия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Сърбия: Задължителни маски и на открито, без масови събирания, заведенията ще работят до 23 ч
В Сърбия: Задължителни маски и на открито, без масови събирания, заведенията ще работят до 23 ч
Борисов и Меркел обсъдиха перспективата за Западните Балкани по пътя към ЕС
Борисов и Меркел обсъдиха перспективата за Западните Балкани по пътя към ЕС