НОВИНИ

Увеличават се електромобилите в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
13:04, 16.10.2020
Чете се за: 01:00 мин.
Регионални

Три пъти са се увеличили електрическите автомобили в Русе за последните три години. През 2017 година в Пътна полиция са били регистрирани едва 7, а сега те са 22-а. Зарядните станции в крайдунавския град вече са десет. Този тип автомобили обаче, продължава да не е достъпен за масова употреба, независимо от екологичния ефект от управлението на кола на ток.

Тодор Гечев си купил електроавтомобил преди година и половина. Причините били няколко - екологичен е, зарежда се за няколко лева, паркирането в града е безплатно.

"Не дължите данъци, ако карате електрически автомобил, ние почти нямаме никакви разходи за смяна на консумативи, масла", казва Тодор Гечев.

Но у нас да притежаваш електрически автомобил си има и недостатъци - в другите страни покупката им се субсидира от държавата, а освен това тепърва се изграждат места за зареждане. Най-близката станция до Русе се оказва в румънския град Гюргево, а там от години има и закон, подкрепящ купуването на екологичните превозни средства.

"Всеки нов собственик на автомобил е дотиран от държавата между 10 и 11 000 евро. Аз лично като се редих да си купя моя електромобил, до мен имаше румънци, които за мое нещастие плащаха с 20 000 лева по-малко за същия този автомобил", уточнява Гечев.

Информация за зарядните станции, както у нас, така и по цял свят вече може да се намери в няколко международни сайта. В България обаче, недостатък си остава разстоянието между тях. В Русе станциите са десетина и то само на частни фирми. Община Русе преди 3 години беше изградила няколко, но те не работят.

Димитър Недев, зам.-кмет на Община Русе: В момента извършваме една проверка за състоянието на станциите.

Освен към електромобилите расте интересът и към електрическите мотопеди. До момента в Пътна полиция - Русе са регистрирани 21 електроскутера.

Автор: Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски получава инжекция от 3.5 млн. лв. от новия си генерален спонсор
Левски получава инжекция от 3.5 млн. лв. от новия си генерален спонсор
Литературата и киното се срещат на фестивала "Синелибри"
Литературата и киното се срещат на фестивала "Синелибри"