НОВИНИ

Заради ръста на новозаразени: Спират сватби, кръщенета и масови събирания в Благоевград

Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
15:32, 16.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Ограничават масовите събирания в Благоевград, реши кризисният щаб в града. Причината той да заседава е новият рекорден брой заразени с коронавирус в област Благоевград- 91 през последното денонощие. Почти половината от заразените са от Благоевград.

Към момента не се налага да бъде ограничавано влизането и излизането от Благоевград, въпреки големия брой новорегистрирани случаи на заразени с коронавирус, казаха от кризисния щаб.

Засилва се контролът по спазване на разпоредбите за задължително носене на маски на закрито и спазване на дистанция, както в закрити помещения, така и на места, където се събират много хора.

Да не се пътува до Търговище и Благоевград, препоръча здравният министър

В пазарните дни - събота и сряда ще се следи внимателно спазват ли се дистанция и ограниченията за движение в района на открития зеленчуков пазар в града, където по традиция има голямо струпване на хора.

Засега няма да се задължават жителите и гостите на Благоевград да носят маски и на открито.

Заради ръста на заразени с коровнавирус в Благоевград временно се ограничават за 14 дни провеждането на сватби, кръщенета и събирания на големи компании в заведенията.

Румен Томов, кмет на Благоевград: Обсъждахме много мерки, но взехме решение, че те не са подходящи в този момент. Благоевград води класацията, току що ми казаха, че в нашата област пробите, които се взимат, са най-голям брой от цялата страна. Може би това е една от причините без да омаловажаваме обстановката да сме първи и да сме в червената зона.

Повечето жители на Благоевград са против въвеждането на по-строги мерки от сегашните.

25% ръст на пациентите с COVID-19 в болниците в Благоевград

От Регионалното управление по образованието казаха, че ситуацията в училищата е спокойна. Малко над 1% от всички ученици в областта са под карантина.

Ивайло Златанов, началник на РУО-Благоевград: Обстановката в образователната система на територията на община Благоевград не е критична от гледна точка на това да се предприемат драстични мерки към преминаване към обучение в електронна среда от разстояние.

Заради усложнената обстановка от понеделник два от факултетите на Югозападния университет минават в дистанционна форма на обучение за около месец.

Автор: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГДБОП: Българите в хакерската схема за пране на пари са били безработни строители
ГДБОП: Българите в хакерската схема за пране на пари са били безработни строители
Над 700 варненци получават допълнителна патронажна грижа от юни досега
Над 700 варненци получават допълнителна патронажна грижа от юни досега