НОВИНИ

Борисов: Да се доверяваме на учените от Германия и да не експериментираме на здравни теми

борисов доверяваме учените германия експериментираме здравни теми
bnt avatar logo
от БНТ
13:20, 16.10.2020
Чете се за: 01:16 мин.
Политика

„Европейската комисия даде своите указания за COVID, ние ги показахме вече. Особено по темата за ваксината – аз съм много доволен и приветствам бързината, с която действат ЕК, защото е много важно да бъде достъпна за всички и на достъпна цена. Европейският съвет снощи до късни доби с колегите разказахме кой колко е напреднал. Считам, че трябва да се доверяваме на учените от Германия и да не експериментираме по здравни теми, където е необходимо задълбочено разсъждение по темата за вируса. Комисията и държавите членки продължават усилията си, трябва да бъдем в ежеминутен синхрон. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел.

Той посочи, че има голямо разминаване в броя тествани лица и подчерта, че е най-важно да има медикаменти, достатъчно легла, да се препоръчва на хората да не пътуват към силно засегнатите места. Според него трябва да се наблегне и на психичното здраве, да не се всява паника и допълнителен стрес.

„Много е важно всеки българин да знае, че пазейки себе си и близките си, пази и бизнеса, икономиката. Ние сме длъжни и затова подпомагаме пенсионери, социално слаби, всеки в нужда. Но това не са неизчерпаеми източници. Най-рано януари-февруари би трябвало да се обсъжда отпускането на нови средства от ЕС, но не е ясно дали ще стане”, каза Борисов.

Той е на мнение, че учебният процес не бива да се спира. Възможно, според него, би било карантинирането за кратък срок от време, но не и такъв, който би засегнал психиката на учениците.

Европейските лидери са обсъдили и сделката между ЕС и Великобритания, пише БГНЕС. Тя трябва да стане факт в края на тази година.

„Много е важно и се надявам да се постигне съгласие. Тази сделка е изключително важна, тъй като икономиките ни са тясно свързани”, отбеляза министър-председателят.

Борисов съобщи още, че Fitch отново са повишили кредитния рейтинг на ББР. Премиерът благодари на президента Радев, тъй като гръцкият му колега Мицотакис е заявил, че мостът между България и Гърция е стабилен.

„Относно Зелената сделка – декември ще се взимат решения, но вчера бяха дебатите. Амбициите на ЕС са намаляване на вредните емисии, но това ще стане след около 10-ина години, през 2030 година. Много бързо трябва да мислим за придобиване на нови мощности и зелена енергия. През 2050 г. трябва да няма вредни емисии, промените в климата са такива, че сме длъжни да го сторим”, обясни премиерът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От Лудогорец искат Десподов да остане при тях след изтичането на наема му
От Лудогорец искат Десподов да остане при тях след изтичането на наема му
Левски получава инжекция от 3.5 млн. лв. от новия си генерален спонсор
Левски получава инжекция от 3.5 млн. лв. от новия си генерален спонсор