НОВИНИ

Красимир Вълчев ще настоява за присъствено обучение след 11 ноември

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:01, 30.10.2020
6706
Чете се за: 01:39 мин.
Още
Снимка: Архив/БГНЕС

Просветният министър Красимир Вълчев ще настоява след 14-дневното дистанционно обучение учениците да се върнат в присъствена форма. А решенията дали едно училище да е в онлайн обучение да се вземат локално.

Днес той коментира и че няма да има нулева година в университетите, след като студенти се оплакаха, че не могат да провеждат практиките си. "Две седмици не могат да застрашат цяла учебна година" е и мнението на здравния министър.

Училищата в страната не могат да са затворени за месеци наред, смята министър Красимир Вълчев.

"Продължавам да отстоявам мнението, че трябва да се вземат локално решенията", каза Красимир Вълчев, министър на образованието и науката.

Вълчев заяви, че след 11 ноември ще настоява за присъствено обучение.

Изследване: Как се отразява онлайн обучението на българчетата?

Това важи и за висшите училища, каза министър Вълчев. Днес в Пловдив студенти от Аграрния университет и Музикалната академия заявиха, че учебната година ще е непълноценна, а обучението им - неефективно, тъй като заради дистанционните занятия не могат да провеждат практиките си.

"За втори пореден път нашият университет се затваря, нашите студенти имат невзети практики още от миналия семестър и нещата се натрупват и мисля, че ще настъпи хаос в нашия учебен процес. Искаме алтернатива от управляващите как и по кое време ще си вземем практиките", заяви Христо Козарев, студент в Аграрния университет, Пловдив.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов каза, че тази практики могат да бъдат проведени, тъй като са навън.

"От друга гледна точка не считам, че за две седмици, колкото е един болничен лист, бихме могли да застрашим цяла една учебна година. Нека не говорим за дълги сценарии, нямаме в главата си дълги сценарии", каза д-р Костадин Ангелов, министър на здравеопазването.

Д-р Ангелов обаче призна, че обучението по медицина в дистанционна среда има недостатъци, но според прочувания заразата се увеличава заради учениците и студентите. Няма опасност от нулева учебна година,потвърди и просветният министър. Юридическият факултет на Софийския университет пък проведе днес присъствен държавен изпит по наказателноправни науки при заповед на здравния министър за дистанционно обучение.

По-строги мерки: Гимназии и университети на онлайн обучение, без публика на мачове

Според зам.-декана обаче всички мерки за безопасност са взети, около 400 студенти са били разположени в 9 зали и така залите са били запълнени едва на 30 %. Нямало е и нормативна пречка за провеждането на изпита.

"Държавните изпити на регулираната професия право могат да бъдат провеждани единствено присъствено. Отлагането ще компрометира нашите студенти", заяви доц. Евелина Димитрова, зам.-декан по учебната дейност на ЮФ.

"Да, изпитите са част от учебния процес, но не са част от учебния план, така че само министърът на здравеопазването, на който е вменена отговорността, може да даде указание и той го е направил. В този смисъл, не, Софийският университет не са в нарушение", заяви Красимир Вълчев, министър на образованието и науката.

Според министър Вълчев има важни дейности, които са планирани и могат да се състоят при мерки за безопасност.

По темата работиха: Т. Йорданова, М. Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Брюксел иска обмен на данни между държавите за COVID-19
Брюксел иска обмен на данни между държавите за COVID-19
Замира ли традицията за варене на домашно вино и ракия?
Замира ли традицията за варене на домашно вино и ракия?