НОВИНИ

Недостиг на медицински специалисти в борбата с COVID-19 в Европа

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:30, 29.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:26 мин.
По света

Водещите европейски икономики Франция и Германия отново въвеждат карантина. Мерките са опит да бъде посрещната втората вълна на пандемията. Във Франция, която отчете сериозно увеличение на случаите през последните дни, има недостиг на легла. Сходна е ситуацията в Белгия. А за случващото се в Швеция разказва български лекар на първа линия.

Франция отново включи армията в борбата с COVID-19. С военен самолет вчера от Авиньон бяха транспортирани пациенти в болница в Брест - на 800 км разстояние. Този вид операции започнаха през пролеттта - по време на първата вълна на пандемията.

Втора вълна: Франция и Германия отново влизат в карантина

Президентът Еманюел Макрон обяви втора национална карантина, която влиза в сила от утре. За разлика от пролетта училищата, държавните служби и магазините остават отворени. Работата няма да спира, но се насърчава служебните задължения да се извършват дистанционно.

Еманюел Макрон, президент на Франция: "Границите ни с Европа остават отворени, с някои изключения. На международните пристанища и летища ще се правят бързи тестове. Никой няма да може да влезе на европейска територия, без да е е сигурно, че не е носител на вируса".

Германия също въвежда, макар и по-мека от Франция, карантина от понеделник. Броят на пациентите в интензивните отделения се е удвоил за две седмици, съобщават здравните власти.

Трудни решения за лекарите в белгийския град Лиеж. Тези от тях, които са позитивни за COVID-19, но нямат симпотми, са призовани да се върнат на работа. Здравната система е претоварена.

Д-р Александър Гисен, шеф на спешното отделение в Университетската болница в Лиеж: "Ситуацията се влошава ежедневно, достигнахме критичен момент. Необходими са решения, легла и персонал. Основният проблем е, че 20% от здравните работници са извън строя заради COVID".

Български лекар в Швеция: Хората тук не се фиксират панически в статистиките за COVID-19

Ситуацията в Швеция е спокойна. Броят на болните расте, но не с темпото от началото на пандемията - месеците април, май и юни, когато положението е почти неудържимо. Това каза в интервю за "Денят започва" българският уролог д-р Красимир Кацарски, който е на първата линия в борбата с коронавируса в Швеция.

Д-р Красимир Кацарски, Швеция: "Болниците работят в нормален режим засега. Няма голямо претоварване на интензивните отделения. В болницата, в звеното, в което работя, има само двама, които се нуждаят от интензивно лечение, но те не са на распиратор".

В Швеция носенето на маска не е задължително, но се разчита на спазването на дистанция. Тестове за коронавируса се правят само при симптоми и по преценка на личния лекар. Хората в Швеция не се фиксират панически върху статистиките и броя на нарастващите цифри, а новините в средствата за масова информация в последно време се ограничиха, добавя българският лекар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В близките часове дъжд ще превалява главно в Южна България
В близките часове дъжд ще превалява главно в Южна България
Дортмунд, Севиля и Челси с първи победи в Шампионската Лига
Дортмунд, Севиля и Челси с първи победи в Шампионската Лига