НОВИНИ

НС със законодателни промени, които гарантират независимостта на европейските прокурори

Николай Минков
от Николай Минков
10:24, 29.10.2020
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Единствено Службата на европейския прокурор ще упражнява надзор, ръководи и наблюдава всяко разследване и наказателно преследване, което ще се предприема от европейските делегирани прокурори. Това предвиждат приетите от Народното събрание на първо четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс.

С промените се гарантира независимостта на европейските прокурори и европейските делегирани прокурори от надзора на националните, включително и на главния прокурор.

В случай на започване на разследване или на прекратяване на наказателно производство от европейския делегиран прокурор националната прокуратура няма да има правомощия за контрол. Това ще е в обхвата на правомощията единствено на наблюдаващия европейски прокурор в съответствие с вътрешния процедурен правилник на Европейската прокуратура.

С промените в НПК, че процесуалната стойност на извършените действия от европейския делегиран прокурор се приравнява с тази на извършени от български орган. Целта на поправката е доказателствата, представяни от Европейската прокуратура пред съда, да не могат да се отхвърлят единствено на основанието, че са събрани в друга държава членка или в съответствие с правото на друга страна на ЕС.

С 95 гласа “за“, 7 “против“ и 42 “въздържали се“ парламентът прие промените в НПК на първо четене.

Корнелия Нинова - председател на БСП за България: Кой е един от най-големите проблеми на България по време на управлението на ГЕРБ? Корупцията. Изключително важно е кой ще представлява България в европейската прокуратура, но още по-важно е как ще бъдат избрани тези хора. Това е не само юридически въпрос. Прозрачният избор на честни и независими хора, смели - да разследват всичко до край, е стъпка към възстановяване на доверието и към укрепване на държавността.

Веселин Марешки - председател на ПГ на Воля: Госпожо председател, искам да ви помоля, когато става дума за корупция, да не давате дума на депутати от партията, която по най-голям начин е свързана с корупцията, с ограбването на българския народ, с фалиращите банки, с липсата на възможност хората да получават достойни пенсии и най-вече, ако за тези неща говори лидерът на тази партия.

Десислава Атанасова - ПГ на ГЕРБ: Г-жо Нинова, вземам реплика по повод първата част от вашето изказване - за доверието към управляващите - и съм длъжна да ви припомня времето, когато заради корупция и заради нарушени процедури за обществени поръчки се спираха средствата от европейските фондове за България. Трябва да отчетете кога европейските ни партньори имат доверие към България - когато управляват ГЕРБ и Борисов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манчестър Юнайтед разби РБ Лайпциг у дома, Рашфорд с хеттрик
Манчестър Юнайтед разби РБ Лайпциг у дома, Рашфорд с хеттрик
Барселона надви Ювентус в дербито от Шампионската Лига, Мората с три отменени гола
Барселона надви Ювентус в дербито от Шампионската Лига, Мората с три отменени гола