Проверка в Пловдив: Интересът към протовогрипната ваксина тази година е по-голям

от БНТ
08:15, 29.10.2020
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

В Пловдив личните лекари са на финала на кампанията по ваксиниране на хората над 65 години, които имат право на безплатни ваксини за грип.

„Изненадам се колко добре тръгна кампанията. За разлика от миналата година, когато ваксините много закъсняха и интересът към тях спадна, тази години те се появиха навреме. Днес или утре, най-късно в понеделник, ще приключим с кампания“, каза на живо в „Денят започва“ д-р Кирил Еленски - общопрактикуващ лекар.

Тази година пациенти са заявили предварително интереса си към поставянето на протовогрипна ваксина и са били потърсени по изготвените списъци.

„Останалите разпределяме според възрастовия профил. Стараем се да поставяме ваксина на хора с висока степен на риск заради придружаващи заболявания, защото идеята на тази кампания не е просто да се раздадат ваксини, а да се покрие тази част от населението, при което рискът от тежко протичане на заболяването е по-голям“, обясни д-р Еленски.

Според него търсенето на противогрипни ваксини тази година е по-голямо, но пък е съвпаднало с производствени затруднения на фирмите производителки на ваксини.

„Абсолютно правилно възрастните хора са по-активни в търсенето на ваксината“, обобщи общопрактикуващият лекар.

Какво още каза той вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Веселин Марешки: Президентът по-добре да замълчи, той бюджет не е правил
Веселин Марешки: Президентът по-добре да замълчи, той бюджет не е правил
Специализанти помагат в COVID отделението в Пета градска болница в София
Специализанти помагат в COVID отделението в Пета градска болница в София