НОВИНИ

Спад на икономиката и нов заем - какво показва бюджетът на държавата

bnt avatar logo
от БНТ
21:42, 28.10.2020
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Световни икономисти и експерти вече прогнозират, че т.нар. V-образно възстановяване на икономиката така и няма да се случи. Ако до преди няколко месеца те смятаха, че ще има спад и след това кривата ще тръгне нагоре, то сега наблюденията дават основа да се твърди, че ни чака по-малък срив, но и по-дълго и бавно възстановяване.

Виждаме го и по цифрите в проектобюджета на държавата за догодина - втора актуализация, не особено висок спад на икономиката, някои го наричат дори прекалено оптимистичен. Но за сметка на това три години на растящ дълг и нови заеми.

Тази година икономиката губи 4,4% - точно толкова между другото очаква да е световният спад на икономиката и МВФ. А догодина дефицит от 3,9% - обичайно бюджетът на държавата никога не е хвален, винаги е критикуван. Тази година обаче сякаш кривата на критиките е още възходяща.

Ще имаме Антипандемичен бюджет - така го определи финансовият министър Кирил Ананиев, който пестеливо коментира държавната сметка. Или ще имаме разоряващ бюджет, както казва президентът.

Има ли повод да се притесняваме, след като по време на криза всяка държава тегли заеми и липсва ли ни финансова дисциплина - вижте отговорите от Димитър Чобанов - икономист, Институт за икономика и политики към УНСС, който беше гост в предаването на БНТ "Бизнес.БГ".

Още теми от предаването може да гледате ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов поздрави Бърнабич за преизбирането й като премиер на Сърбия
Борисов поздрави Бърнабич за преизбирането й като премиер на Сърбия
Жители на Мартен блокираха за кратко пътя Русе – Силистра в протест за чист въздух
Жители на Мартен блокираха за кратко пътя Русе – Силистра в протест за чист въздух