НОВИНИ

Как ще бъдат разпределени парите в следващия бюджет?

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:20, 22.10.2020
Чете се за: 01:48 мин.
Бизнес

И в следващия бюджет на България липсва сигнал за реформи на държавни сектори, категорични са икономисти. Плюс е продължаващата политика за увеличаване на доходите, а минус - заложените разходи, които няма да доведат до необходимата възвращаемост.

Проектът на държавен бюджет беше публикуван вчера от Министерството на финансите.

Как държавата планира да разпредели през следващата година близо 50 млрд. лева пари на данъкопладците?

Държавният бюджет за 2021 г. продължава водената до този момент политика по увеличение на доходите и социалните разходи.

"Основният фокус, както от предходни години са по-скоро социални разходи, отколкото нещо, което е насочено към икономиката и икономическото развитие привличането на инвеститори, увеличаване на доходи и съответно създаване на нови работни места. Много наподобява всъщност бюджетите от предходната криза, в които се обясняваше, че сега е криза и реформи не се правят, а когато свърши кризата се обяснява, че сега не е криза, какви реформи искате", казва Калоян Стайков, икономист в ИПИ.

Основната изненада в следващия бюджет е, че в него няма изненади, въпреки икономическата конюнктура в света, бизнесът остава недоволен от липсата на реформи, а синдикатите от недостатъчните социални плащания.

Държавните разчети предвиждат с над 640 млн. лева повече за образование, с над 580 млн. за здравеопазване, както и допълнителни средства от почти 2 млрд. лева за социална политика и допълнително за общините в България.

"Предвидените разходи, които са в огромни размери спрямо актуализирания бюджет за 2020 г. поставя въпроса тези допълнителни 10 млрд. които трябва да се похарчат догодина - какъв е техният ефект върху ръста на БВП и той се оказва твърде скромен. Това простичко означава, че разходите, които се предвиждат, няма да имат пряк ефект върху икономиката и работните места", казва Димитър Бранков, зам.-председател на БСК.

"Аз не съм сигурен, че домакинствата и бизнесът имат капацитета да се справят сами, когато нашата икономика беше във възходяща фаза, години наред бюджетът беше консолидиран, регистрирахме излишъци, беше консервативен, е в момента сме в криза, дълго време трупахме излишъци, в момента е време държавата да се намеси там където е необходимо", смята Любослав Костов от КНСБ.

Основната част от парите в бюджета и тази година идват от данъци, социално и здравно осигуряване. Нормално и при харченето на пари тенденцията е същата - средствата се насочват към секторите на здравеопазването и социалната политика, образованието, отбраната и сигурността.

"Не виждаме ясна стъпка по отношение на капатиловите разходи за изпълнение на европейските цели по отношение на промените в климата, по отношение дигитализация на икономиката и ако трябва да изразя по-категорично мнение и практически наливане на пари в нереформирани сектори", казва Димитър Бранков

А хората очакват още, за да се справят с COVID кризата.

"Смятам, че може да направи доста неща, за да помогне още. Бизнесът доста пострада, много сектори са засегнати, много хора все още останаха без работа, не знам мисля, че нещата тепърва предстоят през зимните месеци", казва Милена Янкова.

А Вержиния Арабаджийска смята: Хората, които са останали без доходи трябва да бъдат по някакъв начин компенсирани,

Проектът за държавен бюджет ще бъде разгледан утре на финансова комисия към съвета за тристранно сътрудничество към Министерския съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дебатът във ВСС: Ще бъде ли прекратен мандатът на главния прокурор
Дебатът във ВСС: Ще бъде ли прекратен мандатът на главния прокурор
Лекарският съюз иска повече пари за НЗОК
Лекарският съюз иска повече пари за НЗОК