НОВИНИ

Лекарският съюз иска повече пари за НЗОК

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:12, 22.10.2020
Чете се за: 01:06 мин.
Още

Личните лекари ще издават направления, но за бързи, а не за PCR тестове. Това каза в "Още от деня" по БНТ управителят на Здравната каса. А от Лекарския съюз искат бюджетът на фонда за догодина да бъде увеличен с половин милиард лева. От там смятат, че здравната система се разпада и ако не бъдат осигурени достатъчно средства има риск цели региони да останат без медицински специалисти след 2-3 години.

В условията на епидемия и недостиг на лекари и медицински сестри, бюджетът на здравната каса е разчетен според възможностите, а не според потребностите, твърдят от Лекарския съюз.

Д-р Иван Маджаров - председател на Български лекарски съюз: През следващата година с този бюджет няма да се подсигурят, каквото и да ви говорят- нито потребностите от лекари и сестри, нито потребностите на пациентите от достатъчно профилактични прегледи, от достатъчно лекарства.

От Здравната каса са на друго мнение.

Проф. Петко Салчев - управител на НЗОК: Проектобюджетът за следващата година трябва да стигне и да задоволи необходимите потребности на населението. И така е разчетен.

Заради епидемията подходът на ръководството на Касата е по-консервативен обясни управителят й.

В предаването "Още от деня" Петко Салчев съобщи, че личните лекари ще могат да издават направления за тестове на пациенти със съмнения за коронавирус.

Проф. Петко Салчев - управител на НЗОК: Няма да се плащат класическите полимеразни PCR тестове. Ще се плащат бързите тестове. Ще бъде с обикновени направления, които ние имаме договор. Няма нужда да се сключват допълнителни договори.

Ако бързият тест се окаже положителен, пациентът ще получи направление от РЗИ за PCR тест. Не е ясно и колко пари трябва да задели касата за тестовете с направления от семейните лекари.

Д-р Иван Маджаров - председател на Български лекарски съюз: Трябва да се осигурят парите, които са за диагностициране на българските граждани от Министерството на здравеопазването. Не може да изнасилваме непрекъснато НЗОК.

Лекарският съюз и Касата тепърва ще договарят условията за тестовете, които ще назначават семейните лекари. Очаква се процесът да приключи до края на следващата седмица.

Гледайте повече теми от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как ще бъдат разпределени парите в следващия бюджет?
Как ще бъдат разпределени парите в следващия бюджет?
Екатерина Захариева се срещна с Любчо Георгиевски
Екатерина Захариева се срещна с Любчо Георгиевски