Проф. Салчев: Бързите тестове по направление от личните лекари ще се заплащат от НЗОК

от БНТ
19:42, 22.10.2020
Чете се за: 01:21 мин.
Здраве

Бюджетът на НЗОК издържа, няма проблеми до края на годината да се разплаща с договорените партньори. Това съобщи в "Още от деня" проф. Петко Салчев, управител на Националната здравноосигурителна каса.

Взето е решение от Надзорния съвет на НЗОК клиничните пътеки 39 и 48, които са за лечение на белодробни заболявания, при установен COVID-19 заплащането да бъде 1200 лв., при нормална пневмония се запазва същата цена.

Проф. Салчев беше категоричен, че проверяват документацията за всеки пациент дали е доказан със съответните методи, че е с COVID-19 и ако не е доказан, не заплащат. Няма такива случаи да се злоупотребява от болниците с диагнозата за COVID-19.

"Взето е по принцип решение на Надзорния съвет на НЗОК - от ноември няма да се плащат класическите полимеразни PCR тестове, ще се плащат бързите тестове по направленията на личните лекари, специалистите ще им помагат да установяват дали даденият пациент е заразен или не с COVID-19 като ще бъде с обикновени направления към лабораториите, с които ние имаме договор, и ако се установи, че даденият пациент е реално заразен с COVID-19 инфекцията, тогава РЗИ ще пусне истинския PCR тест направлението за допълнително потвърждаване на резултата", обясни управителят на НЗОК.

Все още не е изчислено колко точно ще струват бързите тестове, приблизителната цена е между 13 и 20 лв. в зависимост от доставчика и заплащането за работа. До седмица ще бъде ясно какво ще струват на НЗОК.

Направленията за бързите тестове ще бъдат безлимитни.

"Слуховете, че PCR тестовете са лимитни не са достоверни. Плащаме до 4000 на ден, но тези са определени на базата на това колко може да изработят лабораториите. Ако има нужда от повече, РЗИ могат да пуснат и повече, никой няма да откаже да бъде заплатено", заяви проф. Салчев.

По решение на Народното събрание, ако останат средства в НЗОК, трябва да бъдат разплатени тези суми, които не са разплатени 2015 и 2016 г. До края на месеца Надзорният съвет ще вземе решение лечебно заведение по лечебно заведение какви са тези суми, за да бъдат сключени споразумения с тях за плащането. Сумата е около 75 млн. лв.

"Освен това има преразпределение на резерва - 6 млн. за общопрактикуващите, 13 млн. за лекарствените средства и до края на ноември ще стане ясно колко е останало от резерва", каза управителят на НЗОК.

И поясни, че те изплащат на болниците за извършена работа, не са субсидираща институция, за да подпомагат лечебните заведения.

"Няма лечебно заведение в момента, което е застрашено от затваряне", заяви проф. Салчев.

Вижте цялото интервю във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
От утре – по-малко посетители в дискотеките и нощните заведения
От утре – по-малко посетители в дискотеките и нощните заведения
Правната комисия в американския сенат подкрепи съдия Барет
Правната комисия в американския сенат подкрепи съдия Барет