НОВИНИ

Франция въведе вечерен час за 46 милиона души

bnt avatar logo
от БНТ
18:47, 22.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:06 мин.
По света

Вечерен час в още 38 департамента във Франция и Френска Полинезия.

Новата мярка ще влезе в сила в полунощ в петък срещу събота. Така близо 46 милиона души във Франция ще бъдат принудени да не излизат през нощта. Досега мярката важеше за Париж и 8 големи града.

"Следващите месеци ще бъдат тежки", заяви премиерът Жак Кастекс.

В Италия - от петък - строга карантина и вечерен час за област Лацио, в която попада и Рим. Забранява се излизането без основателна причина от полунощ до 5 сутринта. Подобна мярка вече е в сила за Ломбардия и Кампания. Италия беше сред най-тежко засегнатите от първата вълна на вируса европейски държави.

Днес съседна Испания стана първата държава на Стария континент с над 1 млн. заразени.


Тази сутрин в Чехия затвориха врати всички магазини, освен хранителните стоки и аптеките. През цялата нощ работиха фризьорски салони, за да обслужат последните си клиенти най-рано до 3 ноември. По-рано в Чехия затвориха училищата, барове и ресторанти. Забранено е събирането на повече от двама души, които не са членове на едно домакинство.


В Германия за първи път от началото на пандемията отчетоха над 11 хиляди заразени за денонощие. В част от федералната република са в сила строги мерки срещу заразата. От института "Роберт Кох" предупреждават, че макар и страната да е сред отличниците в овладяването на пандемията, е рано германците да си отдъхват.

Лотар Вилер, ръководител на Институт "Роберт Кох": Положението стана много сериозно. Броят на заболелите се покачва скоростно и не знаем как ще се развие всичко това. Възможно е на места ситуацията да излезе извън контрол.


От утре в Словакия започва масово тестване на населението. Предвижда се да бъдат изследвани за антитела близо 3 от малко над 5-те млн. граждани на страната.

А в Швеция - въпреки продължаващото разпространение на заразата, властите призоваха възрастните хора, които досега подлежаха на по-строга изолация, да не стоят по домовете си. Аргументът - самотата била по-опасна от потенциалното заразяване с вируса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без такса "тротоарно право" за 3 месеца в Пловдив
Без такса "тротоарно право" за 3 месеца в Пловдив
И днес имаше опашка за направления за PCR тестове в Благоевград
И днес имаше опашка за направления за PCR тестове в Благоевград