НОВИНИ

Как живеят два от най-възрастните лъва у нас

bnt avatar logo
от БНТ
17:56, 22.10.2020
Чете се за: 01:25 мин.
Още

"България в 60 минути" започва поредица от репортажи за състоянието на зоопарковете в страната. В Пазарджишкия зоокът живеят два от най-възрастните лъва в България. Хектор и Рая са почти 17-годишни и страдат от нормалните за възрастта им здравословни проблеми. Но се подготвят да посрещнат трета зима в Пазарджик.

Те са брат и сестра, но и брачни партньори. Вече са почти 17-годишни. В Пазарджик са от 2018 г., когато са докарани от Разград, където според специалистите са отглеждани в лоши условия.

В напреднала възраст те получават постоянни и добри грижи от служителите в пазарджишкия парк. С настъпването на есента започва подготовката на големите котки за зимата.

Мирослав Ангелов, отговорник за лъвовете: През цялата година полагам много специални грижи, защото това са, както всички знаят, царете на животинския свят, а те са вече в деликатна възраст, когато буквално са като бебенца. Сега идва застудяване, за тях е много необходимо да са на топло и буквално искат много нежни грижи и внимание от моя страна, защото аз съм човекът, който е денонощно до тях, по всяко време. Имат климатици, два климатика има за тях, специални. В клетката е много топло, чувстват се много комфортно, няма проблеми за това, че е зима, просто всичко е наред откъм екстри. Лъвицата като дама лятото е по-капризна и по̀ така губи апетит, но като се застуди вече времето няма никакъв проблем, отново е със завиден апетит, а Хектор, той си хапва солидно през цялата година.

За първи път в Пазарджик зоокът е имало през 60-те години на миналия век. Той е бил малък, с едва няколко животни, от които най-запомняща се е била една камила. Преди близо 12 години е възстановен. Освен лъвовете днес в него живеят още над 35 животински видове, сред които и два тигъра. Ще има и нови животни, сподели управителят на парка.

Атанас Тачев, управител на парк остров "Свобода": Преговаряме със зоологическа градина София за един елен, тези виетнамските, понеже ние имаме мъжки екземпляр, да го добавим. В преговори сме да вземем от тези черните пауни, отзад, понеже нашите вече са на възраст, да ги подновим и тях. И със Стара Загора, взехме една лама от тях, в преговори сме да вземем и други животни, които на тях са в повече. Така че няма да са много, но ще се вземат нови животни.

За животните в Пазарджишкия зоокът се грижат общо петима души. През годините условията за неговите обитатели са подобрявани многократно, за да отговарят на изискванията и да осигуряват подходящите за тях условия за живот.

Автор: Величка Ачева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До 1 ноември директорът на БНР да преосмисли оставката си, очакват от СЕМ
До 1 ноември директорът на БНР да преосмисли оставката си, очакват от СЕМ
Още трима ученици и две училища с коронавирус в Русе
Още трима ученици и две училища с коронавирус в Русе