НОВИНИ

Теолог за изказването на папа Франциск: За него всяка личност има достойнство, включително хомосексуалистите

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
17:01, 22.10.2020
Чете се за: 01:16 мин.
Любопитно
Снимка: Архив/БГНЕС

Документален филм, посветен на папа Франциск предизвика световна новина, след като беше излъчен предпремиерно на Римския филмов фестивал. В лентата папата подкрепя правото на хомосексуалистите да сключват граждански съюзи.

Хомосексуалистите имат правото да са част от семейство, те са божии чеда и имат право на семейство, казва папа Франциск във филма "Франческо". За първи път Светият отец показва толкова ясно подкрепата си за еднополовите граждански съюзи.

Но това не е единствената тема - папата говори за околната среда, бедността, неравенствата, дискриминацията, миграцията. Режисьорът на лентата не крие опасението си думите на папа Франциск да бъдат извадени от контекст.

"Той говореше за хората, които трябва да имат същите свободи като всеки друг, не обсъжда църковната доктрина и не се опитва да я променя. Папата само казва, че хората не бива да бъдат дискриминирани и гей общността следва да има равни права", казва режисьорът на филма Евгений Афинеевски.

Папа Франциск изрази подкрепа за еднополовите бракове

Не за първи път папа Франциск изразява идеята си - още като архиепископ на Буенос Айрес той е за гражданските съюзи като алтернатива на еднополовите бракове и начин хомосексуалните да бъдат обхванати от закона.

"Папа Франциск повтори две мнения, които е изразявал многократно. Първото е, че няма сблъсък между семействата по божията воля и друг вид съюз. В християнството семейството се състои от мъж и жена, обединени в тайнството на брака и желаещи потомство. Но папата също смята, че всяка личност има достойнство, включително хомосексуалистите. Две такива личности, които избират да живеят заедно, имат право да бъдат защитени от закона", категоричен е теолог Бруно Форте.

Документалният филм, посветен на папа Франциск, проследява седемте години от неговия понтификат и пътуванията му. Той включва и разговор между него и гей двойка, която споделя, че се срамува да заведе децата си на църква. В отговор Франциск ги насърчава да не отдават такова значение на оценките на другите.

Режисьорът на филма "Франческо" започва работа по него преди две години. За реализацията му е получил широк достъп до архиви на Ватикана, кардинали и разбира се, самия папа. Афинеевски е роден в Русия, но работи в САЩ. През 2015 г. беше номиниран за "Оскар" и "Еми" за филм, посветен на протестите в Украйна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще има достатъчно направления за PCR тестове в Благоевград
Ще има достатъчно направления за PCR тестове в Благоевград
Цвета Караянчева покани европейски наблюдатели на парламентарните избори
Цвета Караянчева покани европейски наблюдатели на парламентарните избори