НОВИНИ

До 1 ноември директорът на БНР да преосмисли оставката си, очакват от СЕМ

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:02, 22.10.2020
Чете се за: 02:18 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Съветът за електронни медии днес проведе среща с генералния директор на БНР Андон Балтаков, на която той изложи мотивите, довели до подаване на оставката му, съобщиха от регулаторния орган. Съветът очаква в посочения от Балтаков срок – 1 ноември, да преосмисли решението си.

Страните се съгласиха, че медийното законодателство има необходимост от цялостна ревизия и в тази връзка ще предоставят позициите си по публикувания за обществено обсъждане проект на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за радио и телевизия (ЗРТ).

Сформирането на множество отделни работни групи, които да работят независимо една от друга по промените в ЗРТ, не доведе до удовлетворителни резултати. Приемането на нови, ясни, отговарящи на съвременните предизвикателства правила за работа и на обществените, и на търговските медии е от фундаментално значение. Те са предпоставка и гаранция за защита на правото на информация, на правото на свободно изразяване на мнение и постигане на плуралистична медийна среда, допълват от СЕМ.

Директорът на БНР е готов да бъде изслушан в Народното събрание

Да бъдат изслушани в парламента генералните директори на БНР и БНТ във връзка с подадената оставка на генералния директор на БНР Андон Балтаков поиска днес в парламента независимият депутат Красимир Янков. Причината е, че има съмнение за политически натиск и призова за повече яснота. В зала го прекъснаха и искането не беше подложено на гласуване.

По-късно той настоя и за оставката на министъра на културата Боил Банов заради твърдението на шефа на БНР, че е подменил текстове в предложения за обсъждане закон за радиото и телевизията. От БСП също поискаха оставката на Боил Банов.

Красимир Янков, независим депутат: Това за пореден път дава аргументи за натиск върху обществените медии и подчиняването им на механизми за политически манипулации. Искаме оставката на министър Банов.

От БСП подкрепиха искането за оставка и обвиниха ГЕРБ, че организират целенасочени атаки срещу Националното радио като предизвиквали кризи в него. Според левицата Министерството на културата било арогантно и не се е съобразило с предложенията на радиото за промените в Закона.

Александър Симов, депутат от ПГ на БСП: На Боил Банов явно БНР му пречи, защото няма как да си обясним по друг начин явното пренебрегване на позиции и тоталното неглижиране на мненията на професионалистите. Още по-смущаващ е фактът, че с промените в Закона радиото и телевизията буквално се слага намордник на БНТ и БНР.

От Министерството на културата защитиха министъра с позиция, в която се казва, че ведомството е единствено организатор за провеждане на работните заседания, на които са били поканени всички заинтересовани институции.

От ГЕРБ отвърнаха, че не приемат ултиматуми, докато законът още е на обществено обсъждане и могат да се правят много промени. Обясниха защо са оттеглили предложенията, заради които е възмутен шефът на БНР - за увеличаване на мандатите на директорите на БНР и БНР и възможността им лично да предлагат Управителните съвети на двете медии.

Тома Биков, депутат от ПГ на ГЕРБ: Ние оттеглихме тези предложения поради протестите и политическия натиск, който оказа Демократична България и другите протестиращи. Включително и БСП пред БНТ. Защо протестирахте пред БНТ когато те бяха внесени, това не мога да разбера, защо г-н Балтаков тогава не излезе да каже, че тези предложения всъщност са разумни.

От ГЕРБ призоваха шефа на БНР да излезе и да каже кога е бил притискан от тях. Андон Балтаков каза какво го е възмутило минути преди да влезе на среща в СЕМ.

Андон Балтаков, директор на БНР: Начинът, по който беше изманипулиран окончателният вариант на работната група, която работи по този законопроект. Това за мен показва една изключително неискрена воля БНР, а и БНТ да се превърнат в една истинска обществена институция.

Андон Балтаков иска от СЕМ предсрочно да прекрати договора му за управление

От СЕМ повикаха Андон Балтаков, за да разберат мотивите му и да си изяснят ситуацията.

Бетина Жотева, председател на СЕМ: Никой не поставя ултиматуми. Ние просто искаме ред и да се знае в крайна сметка какъв проект за Закон за радиото и телевизията ще влезе в парламента. Защото в момента има няколко варианта, които са непълни и не ми беше ясно защо трябваше нашите юристи да участват в три работни групи.

От СЕМ не изключиха възможността да поканят и генералния директор на БНТ Емил Кошлуков за среща по повод промените в медийния закон.

Репортери: Десислава Маркова, Зоя Велинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите изслушаха здравния министър
Депутатите изслушаха здравния министър
Как живеят два от най-възрастните лъва у нас
Как живеят два от най-възрастните лъва у нас