НОВИНИ

БСП и независим депутат поискаха оставката на Боил Банов

bnt avatar logo
от БНТ
12:24, 22.10.2020
Чете се за: 01:07 мин.
Политика

Да бъдат изслушани в парламента генералните директори на БНР и БНТ във връзка с подадената оставка на генералния директор на БНР Андон Балтаков поиска независимият депутат Красимир Янков. Причината е, че има съмнение за политически натиск и призова за повече яснота.

В зала го прекъснаха и искането не беше подложено на гласуване. По-късно на отделна трибунка той настоя и за оставката на министъра на културата заради твърдението на шефа на радиото, че е подменил текстове в предложения за обсъждане закон за радиото и телевизията.

От БСП също поискаха оставката на Боил Банов. От ГЕРБ обясниха, че не приемат ултиматуми в началото на законодателния процес.

"Искаме оставката на министър Банов заради растящото напрежение сред дейците на културата, заради неясното финансиране, заради недостатъчен контрол на средствата за читалищна дейност. Или най-точно казано - лошо управление на субсидиите на читалищата", каза Красимир Янков - независим депутат.

"За втори път в рамките на две години ГЕРБ предизвиква криза в БНР. За втори път една от последните останали свободни медии е хвърлена в хаос, а директорът Андон Балтаков поиска да бъде освободен от поста си, защото Министерството на културата изключително арогантно не се е съобразило с предложенията на хората от радиото за промените в Закона и радиото и телевизията. Това вече е целенасочена атака срещу БНР. На Боил Банов явно БНР му пречи, защото няма как да си обясним по друг начин явното пренебрегване на позиции и тоталното неглижиране на мненията на професионалистите. Още по-смущаващ е факта, че с промените в Закона радиото и телевизията буквално се слага намордник на БНТ и БНР", каза Александър Симов - депутат от ПГ на БСП.

"Доколкото разбираме генералния директор на БНР е възмутен от това, че от проекта са отпаднали предложенията за увеличаване на мандатите на БНР и БНР и възможността да назначават или по-скоро - те лично да предлагат Управителните съвети на двете медии. Ние оттеглихме тези предложения поради протестите и политическия натиск, който оказа Демократична България и другите протестиращи. Включително и БСП пред БНТ", каза Тома Биков - депутат от ПГ на ГЕРБ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автоинструктори отмениха протеста си за днес
Автоинструктори отмениха протеста си за днес
ВСС обсъжда призива на Съюза на съдиите за отстраняването на главния прокурор
ВСС обсъжда призива на Съюза на съдиите за отстраняването на главния прокурор