НОВИНИ

Лекарите са изтощени, алармира здравният министър

Ще се търси помощ от доболничната помощ и студентите по "Медицина"

bnt avatar logo
от БНТ
10:03, 22.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

„Навлизаме в доста сериозна фаза от епидемията от COVID в нашата страна. Излекуваните са повече от активните случаи до момента. Прави впечатление, че има починали на по-млада възраст“. Това обяви в началото на редовния седмичен брифинг за обстановката с разпространението на COVID-19 у нас здравният министър проф. Костадин Ангелов. В срещата участват още главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, директорът на Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. д-р Тодор Кантарджиев и директорът на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев.

Най-сериозен е проблемът в момента с лекарите. Лекарите в лечебните заведения работят 24 часа, 7 дни в седмицата и вече са изтощени, призна министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

„Най-големият проблем, пред който сме изправени в момента, е свързан с медиците, които са на първа линия. Голяма част от тях са заразени, болни, някои са и в реанимациите. Имаме нужда от помощ. Решението го виждаме в активното участие на лекарите в доболничната помощ. Ще проведем конферентна връзка с ректорите на медицинските университети, за да обсъдим възможността студентите, които са 6-ти курс "Медицина" и карат държавните си практики, да помогнат на лекарите в лечебните заведения и това да се счита за техен стаж и да се признава“, поясни министърът.

Петте области с най-много новозаразени за последното денонощие са София - 425 случая, Пловдив - 208, Благоевград - 197, Бургас - 97, Шумен - 82, обобщи министърът и допълни, че трябва да се спазват мерките и да се търсят решения как да се намали броя на хората, които се разболяват.

Официално: Маските са задължителни на открито от 22 октомври

България е на 22-о място по заболеваемост в Европа и на 4-то на Балканите. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По смъртност сме на 9-о място в ЕС и пак на 4-то на Балканите.

Нищо, за което сме предупреждавали, не е по-различно от това, което в момента се случва, отбеляза на брифинга проф. Тодор Кантарджиев. Здравната система прави какво може, увери той и акцентира, че „ако има разбиране от хората, нещата ще са по-добре“.

Маските не спасяват на 100%, но намалят възможността да се заразите, обясни още професорът. Той препоръча взимането на витамин D и поясни дозата: 4 капки за възрастен, около 1 или 2 капки за деца. „Пролетта казахме за трите Д - дисциплина, дезинфекция и дистанция, сега добавяме и четвърто Д - витамин D“.

От днес е в сила заповед на министъра на здравеопазването, с която се въвежда противоепидемична мярка за носенето на маска или друго средство, покриващо носа и устата, на открити обществени места.

Мерките се променят: Какви нови правила срещу COVID-19 влизат в сила у нас

При струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м гражданите трябва да носят маска или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал, шлем и др.).

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байерн Мюнхен продължава на висока скорост в Европа
Байерн Мюнхен продължава на висока скорост в Европа
Григор Димитров обърна Андухар за място на 1/4 финалите
Григор Димитров обърна Андухар за място на 1/4 финалите