НОВИНИ

Маските: Готови ли сме да ги носим отново на открито?

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:07, 21.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:30 мин.
Здраве
Снимка: БГНЕС

Маските на открито ще бъдат задължителни, но само когато има струпване на хора на едно място. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов. Самата заповед все още не е готова, тъй като текстовете се прецизират.

Само часове след като здравният министър обяви, че маските на открито стават задължителни, премиерът го поправи.

"Когато си върви сам по улицата, когато си кара колелото, когато е в парка на открито и няма струпване на хора не е необходимо да носи маска. Ако иска по негово желание да носи, но ние не го задължаваме", каза Бойко Борисов - министър-председател.

По-късно министърът поясни, че маски на открито ще има, там, където няма дистанция.

"Ако излизате да си изхвърляте боклука и сте сам по пътя от входа на жилището, в което живеете до кофата за боклук, няма да носите маска.Но ако чакате на една опашка пред хранителен магазин, където няма дистанция, там ще трябва да носите маска", каза проф. д-р Костадин Ангелов - министър на здравеопазването.

Пазарът обаче реагира бързо. А цените в други аптеки вече не бяха същите.

"Казаха ми ето такава - изберете си 3,75 лв. В момента, в който бръкна в компютъра вика "изненада" аптекарката, не 3.75, а 4.25 лв.", каза Ангел Илиев.

Вчера инфекционисти и епидемиолози се обединиха около въвеждането на маски на открито.

"На открито носенето на маска още повече увеличава безопасността при контакти с хората", каза проф. Емил Воденичаров - ръководител на катедра "Хигиена" в Медицински университет-София.

Според математика Лъчезар Томов в момента сме в ситуация на епидемичен взрив и е нужна радикална промяна на мерките.

"Ситуацията в момента изглежда неконтролируема, ръстът е даже малко по-бърз от експоненциалното. Такава мярка се слага последна, след като са изчерпани предишните мерки, свързани с друг режим на работа, на преподаване в училище, ограничавания на нощния живот", каза Лъчезар Томов - математик, преподавател в НБУ.

Румяна работи в ресторант. Готова е да спазва всички мерки, да носи маска, където й кажат, стига да не загуби работното си място.

"Да не затварят нищо, да могат хората да работят, защото няма да умират от този коронавирус, а ще умират от глад", каза Румяна.

Според математическата прогноза на Лъчезар Томов първите дни на ноември ще наближим 50 000 случая. Това ще има сериозен ефект върху здравната система и смъртността.

"Въпросът е има ли полза от хора в интензивно, ако една сестра се грижи за 10 човека, вместо по трима души на човек, както е в нормалната здравна система", каза Лъчезар Томов - математик, преподавател в НБУ.

Ако всички носят маски на открито при струпване на хора, според здравния министър вместо 1000 на ден, заразените ще бъдат с 300 по-малко.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Mъж държи 20 заложници в банка в Грузия
Mъж държи 20 заложници в банка в Грузия
България ще заведе иск срещу пакета "Мобилност" в Съда на ЕС
България ще заведе иск срещу пакета "Мобилност" в Съда на ЕС